Se bilder från Tullverkets mobila scanner och hör versamhetschefen för NOAs tankar om vapensmugglingen i klippet ovan. Foto: Emmanuel Royer, SVT

Allt fler häktas för vapenbrott

Publicerad

Sedan vapenlagen skärptes 2018 har antalet häktade för vapenbrott ökat markant. 2017 häktades 64 personer för vapenbrott, förra året låg siffran på 340.

– Det är kriminella som försvinner direkt från gatan. Ofta är det ju konflikter som pågår och då kan man kyla ner konflikterna, säger Johan Gustafsson på NOA.

Lagskärpningen av vapenlagen 2018 innebar bland annat att den lägsta påföljden för grovt vapenbrott höjdes från ett års fängelse till två år. Sedan dess har antalet häktade för vapenbrott ökat från 64 personer 2017 till 340 personer förra året.

– Sen är det många skjutningar ändå, men frågan är hur många skjutningar hade det varit om inte den här lagstiftningen hade funnits, säger Johan Gustafsson, verksamhetsutvecklare på polisens operativa avdelning, NOA.

Fler vapen beslagtas av polisen

Samtidigt som antalet häktningar har ökat kan man även se en ökning av antalet vapenbeslag hos polisen. Förra året beslagtogs 1305 vapen.

– Jakten på vapen är en liten pusselbit för att få slut på skjutningar förstås. Men sen är det en massa andra åtgärder som pågår där jakten på vapen är en indirekt vinst, som exempelvis den nationella insatsen rimfrost, säger Johan Gustafsson.

På Tullverket kan man inte se en ökning av vapenbeslag, utan vapeninflödet ligger på en ganska låg nivå. Förra året beslagtog Tullverket omkring 142 vapen, vilket delvis berodde på att man i stor omfattning hittade skjutvapen i samband med husransakningar.

– Det är ingen stor ström av vapensmuggling, men de få gångerna det sker så får det ju väldigt allvarliga konsekvenser, säger Stefan Granat, biträdande enhetschef Tullverket Stockholm.

Röntgar bilar på vapen

Vid tullens gränskontroller använder man sig bland annat av en mobilscanner som kan röntga bilar för att hitta vapen.

– Tullverket måste göra det vi kan för att stoppa det här dödliga våldet och det vi kan göra är att förhindra att fler vapen kommer in på den svenska marknaden, säger Stefan Granat.

Behöver göra mer

Men både Polisen och Tullverket anser att mer behöver göras för att stoppa vapnen från att komma in i Sverige.

– Det vi skulle vilja jobba mer och fokusera mer på är införsel av vapen, säger Johan Gustafsson på NOA.

– Jag tror att både tull och polis måste stärka sitt underrättelseläge kring vem det är som är i behov av vapen och vem som tar in vapen, så att vi kan rikta våra kontroller mot de personerna, säger Stefan Granat på Tullverket Stockholm.

VAPEN I SVERIGE

2018 skärptes vapenlagen i Sverige. Bland annat är lägsta påföljd för grovt vapenbrott nu två års fängelse och misstänkta kan häktas automatiskt i väntan på rättegång. Nedan visas statistik för antal häktade personer för brott mot vapenlagen, antalet misstänkta personer för brott mot vapenlagen samt polisens uppgifter över beslagtagna skjutvapen.

Antal häktade personer för brott mot vapenlagen

2017: 64 personer

2018: 320 personer

2019: 302 personer

2020: 340 personer

Källa: Polisen

Vapenbeslag, antal vapen

2015: 843

2016: 1010

2017: 1044

2018: 1180

2019: 1042

2020: 1305

1/1-30/6 2021: 475

OBS: Det finns ärenden från i år och slutet av förra året som inte inkommit till vapengruppen på NFC och således inte är registrerade, därmed är statistiken inte komplett för denna period.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.