Brittiska löpsedlar dagen efter valet. Foto: TT

Analys: Oavsett vem som leder partiet har Tory tappat styrka

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Brittisk politik är i kaos efter nattens val. Den färgstarke utrikesministern Boris Johnson är favorittippad att efterträda Theresa May som pressas hårt att avgå.

Oavsett vem som leder partiet så har Tory tappat styrka och kommer inte kunna driva de tuffa brexit-förhandlingar som de flaggat för. Ett regeringssamarbete med nordirländska protestanter skulle leda till en EU-vänligare exit.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Lyfter man blicken från minutdramat i brittisk politik just nu står det tydligt att de politiska chockvalen fortsätter i Europa. Väljarströmmarna blir allt mer svåra att förutsäga, det visade utgången i franska valet och det visar nattens dramatik i Storbritannien som lett till maktkamper på högsta nivå.

Plötsligt är det främlingsfientliga partiet UKIP utraderat i Storbritannien, istället väller en vänstervåg in över landet. Väljarna attraherades av det radikalaste manifestet på årtionden, med löften om att förstatliga tågtrafik, elnät och postväsendet. Labours löfte att införa avgiftsfria universitetsstudier vann de unga väljarna, rekordmånga unga mellan 19-24 år strömmade till valurnorna.

Val i Storbritannien 2017

Från att 43 procent röstade i valet 2015 då var det nu 72 procent av brittiska unga som röstade, entusiasmerade av en Corbyn-kampanj som bär många drag av Bernie Sanders kampanj i USA förra året. Äldre, buttra progressiva män som framstår som autentiska vinner unga väljares förtroende.

Nyvalet har kostat

Det är ett val fullt av överraskningar, där vinnare blir till förlorare och förlorarna beskrivs som vinnare. En svensk moderatledare skulle bara kunna drömma om att kamma hem 44 procent av rösterna och det lyckades konservativa Tory med. Men trots att Theresa May ökade nästan sex procent så förlorade hon minst 12 platser i parlamentet, allt på grund av det brittiska valsystemet med valkretsar där en politiker tar hem hela valdistriktet.

Hennes idé om att blixtutlysa nyval kostade flera av hennes ministrar deras platser, som finansminister Jane Ellison och partiideologen Ben Gummeson. Omedelbart har kravet väckts på hennes avgång.

Theresa May var en kompromisskandidat när hon valdes efter David Cameron som lämnade efter att ha förlorat folkomröstningen om EU. Trots att hon egentligen är för att stanna i EU så har hon lojalt lovat att leda landets väg ut ur EU.

Men hon spelade ett högt spel när hon utlyste nyval, nåt hon förlorade efter att ha gjort en mycket blek valrörelse. Hennes vallöfte att införa en ”demensskatt”, det vill säga en retroaktiv fastighetsskatt på de hushåll där äldre och dementa vårdas i hemmet fick enorm kritik och hon tvingades backa.

LÄS MER: Kraftigt bakslag för Tories

Boris Johnson tippad efterträdare

Om May skulle avgå är utrikesminister Boris Johnson tippad att ta över, han har ett starkt stöd bland gräsrötterna i partiet. Inrikesminister Amber Rudd anses ha gjort en mycket bra valrörelse och har haft en mer synlig roll i valrörelsen än May själv som ogärna ställt upp i TV. Brexit-ministern David Davis har i årtionden velat ta över ledarskapet och skulle kunna betraktas som den stabila. 

Men trots avgångskraven vägrar Theresa May att avgå, ett besked som snabbt kan komma att ändras. Hon säger sig vilja stå för stabilitet inför brexitförhandlingarna med EU som inleds inom kort.

Under dagen har hon förhandlat om att få regeringsstöd av konservativa protestanter på Nordirland, Demokratiska unionistpartiet, DUP, som ökade från 8 till 10 mandat. Om några timmar kommer hon att gå till drottningen och ansöka om att bilda regering, enligt flera nyhetsbyråer ska detta ske med  stöd av DUP.

LÄS MER: Grafik: Så röstade britterna i valet

DUP kan påverka mjukare brexit

Det ändrar det politiska landskapet än en gång. DUP är mer europavänliga än Tory, på Nordirland röstade en majoritet för att vara kvar i EU och om de skulle komma att ingå i regeringskoalition talar det för betydligt mjukare brexitförhandlingar.

Deras ledare Arlene Foster vill inte ha en skarp gräns mot Irland. Det skulle sammantaget kunna tala för att brittiskt gränsskydd inte blir lika villkorslöst som Tory hittills flaggat för DUP kan också tvinga Tory att backa på kontroversiella vallöften som att dra ner på bidragen till låginkomsttagare för uppvärmning av bostäder.

Samtidigt säger en självsäker Jeremy Corbyn att han vill bilda en minoritetsregering eftersom han anser sig vara valets vinnare.

– De politiska argumenten som Tory gick till val på har förlorat, vi är redo att tjäna landet, sa Corbyn.

Det brittiska dramat fortsätter och nästa besked väntas efter klockan 14.00 svensk tid då Theresa May varit hos drottningen och ansökt om att bilda regering. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet