– Det blir också svårare för den brittiska premiärministen att göra uppgörelser med EU för då måste hon ju ha ett starkt parlament bakom sig. Det är ingen bra situation, säger Ann Linde.
Fjellner (M): Britterna vet inte ens själva
EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) håller med:
– Viss osäkerhet råder nu i Bryssel. Det krävs två saker för att förhandla: Ett tydligt mandat och en bred politisk uppbackning. Mandater har länge varit högst oklart. Vad vill man åstadkomma? Hur ska man hitta någon ny relation? Där vet inte ens britterna själva hur den ska se ut. Och nu försvann dessutom den breda backningen bakom Theresa May, säger han.
Ann Linde är ändå helt säker på att britterna kommer att stå utanför EU om några år. Men hon förutspår att det direkt kommer att bli svåra förhandlingar om alla de EU-medborgare som bor i Storbritannien och om de britter som bor i EU.
Linde: Svårare för May utan stark majoritet
– I en förhandling måste du ge och ta. Det finns en stenhård mediapress i Storbritannien att man ska vinna varje del i en förhandling. May måste komma fram till kompromisser och det blir mycket svårare nu när hon inte har en stark majoritet.
Kan man tänka sig någon norsk variant för britterna, att inte vara med i EU men ändå i den inre marknaden?
– Nu kommer starka krav både i och utanför hennes eget parti att Theresa May inte ska vara så stenhård. En stenhård brexit betyder att lämna både den inre marknaden och tullunionen. Nu kräver flera att de ska stanna antingen i den ena eller den andra, säger Ann Linde och tillägger att EU aldrig kommer att gå med på att britterna bara får ”plocka russinen ur kakan”.
Fjellner: En stark förhandlingsparner viktigast
– Man kan också vända på resonemanget och säga att med den svaga positionen som May nu har fått, så räcker det med att några brittiska parlamentsledamöter säger att de inte tänker kompromissa med någonting, då kan hon inte ens göra den mjukare varianten, säger Christofer Fjellner.
Han säger också att det är lätt att tro att en svagare position för britterna är bra för EU, men att det viktigaste är att ha en stark förhandlingspartner på andra sidan.
– Men en svag part – då kan man komma överens men sedan håller det inte.
Ann Linde menar att det ändå kan vara positivt om det går mot ett lite mjukare avtal.
– Om May ska samarbeta med nordirländska DUP – de vill inte ha en stenhård brexit och det måste hon ta hänsyn till.
Ann Linde säger också att det datum som förhandlingarna måste vara klara – den 29 mars 2019 – blir väldigt svårt att rucka på.
– I så fall krävs total enighet bland alla 27 EU-länder plus britterna.