Foto: Adam Ihse/TT

Astrazeneca får jättekontrakt på coronavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Den brittisk-svenska läkemedelsjätten Astrazeneca har skrivit kontrakt med ett antal europeiska länder om att leverera vaccin mot coronasmittan, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Frågan är om vaccinet verkligen fungerar.

Kontraktet avser sammanlagt 400 miljoner doser vaccin till Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna. Vaccinet har utvecklats vid universitetet i Oxford och de första doserna ska klara för leverans i slutet av året.

– Det här avtalet kommer att försäkra att hundratals miljoner européer får tillgång till Oxforduniversitetets vaccin, om det godkänns, säger Pascal Soriot, Astrazenecas vd, enligt pressmeddelandet.

Sedan tidigare har bolaget tecknat liknande avtal med Storbritannien, USA och Indien om 1,7 miljarder doser vaccin. Enligt Astrazeca tillverkas vaccinet utan vinstsyfte och bekostas av regeringarna i de berörda länderna.

Oklart om vaccinet fungerar

Det är dock inte alls säkert att vaccinet fungerar och att det kommer att godkännas. Vaccinet, som har fått namnet AZD1222, genomgår nu ett antal kliniska studier och tester, inklusive en stor studie med 10 000 frivilliga testpersoner i Storbritannien. Andra, liknande tester, kommer också att genomföras i andra länder.

Astrazeneca skriver själva att det kan hända att vaccinet inte kommer att fungera, men att man fortsätter de kliniska studierna i så snabb takt som möjligt.

Sverige förhandlar om vaccin

Den svenska regeringen har ännu inte tecknat något kontrakt om coronavaccin, men socialminister Lena Hallengren (S) låter via sin pressekreterare hälsa att det för närvarande pågår samtal med Astrazeneca och andra vaccintillverkare och att man återkommer inom kort. 

Regeringen lanserade i slutet av maj en särskild strategi för att säkra tillgången på vaccin. Strategin innefattar bland annat fortsatt internationellt arbete inom EU och WHO samt tillsättandet av en särskild vaccinsamordnare, med uppdrag att se till att de nationella behoven tillgodoses. Regeringen gav även uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ansvara för prioritering och distribution.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.