• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Amnesty international demonstrerar emot dödsstraffet mot den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali i november 2020. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Avrättning planerad för svensk-iransk forskare

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-iranske forskaren Ahmedreza Djalali ska avrättas senast den 21 maj, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Isna, enligt Reuters.

Djalali har suttit i iranskt fängelse sedan 2016, då han greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet.

Han anklagades för spioneri och dömdes 2017 till döden. 49-åringen var dessförinnan verksam som forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet.

Kopplas samman med rättegång i Sverige

Beskedet om att avrättningen ska verkställas kom strax innan den nio månader långa rättegången mot en 60-årig iransk man, som står åtalad för grovt folkrättsbrott, avslutades i Stockholms tingsrätt.

Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty som har följt fallet en längre tid, reagerar på att uppgifterna kommer samtidigt som rättegången avslutas i Sverige. För TT beskriver hon det som ”extremt anmärkningsvärt” att man knyter ihop de båda männens fall.

– Det indikerar att man ser honom som en slags bricka i ett spel, vilket är mycket oroande, säger hon.

För en vecka sedan meddelade dessutom UD att man avråder för icke-nödvändiga resor till Iran. Detta efter vad Utrikesdepartementet kallar allt mer tilltagande ”missnöjesyttringar”, och att Iran på olika sätt kritiserat en pågående rättegång mot en iransk medborgare i Sverige.

Ahmadreza Djalalis fall har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och läkarsammanslutningar. Verkställandet av hans straff har skjutits upp flera gånger tidigare.

Hälsoproblem i fängelset

Ahmadreza Djalalis hälsotillstånd har beskrivits som allvarligt, med medicinska problem och kraftig viktnedgång.

– Hans hälsa har brutits ner i fängelset, han har både varit extremt mager och lidit av ett antal olika hälsoproblem som han inte kunnat utredas eller behandlas för. Det vi vet är att han fick en akut operation utanför fängelset för vad som verkar vara magbråck. Sedan togs han tillbaka direkt utan eftervård, vilket kan göra det värre, säger Maja Åberg.

Den iranskfödde Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.

Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den ”svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.