Kommissionen upptäckte inga ”fundamentala fel i rättssystemet”, även om man lägger en del av skulden på att det var samma personer som arbetade med alla ärenden.
– Huruvida man kan kalla det för ett systemfel är en smaksak, sa utredaren Daniel Tarschys.
”Åklagaren kunde ha gjort med”
Kommissionens uppdrag har varit att utreda vad som hände när Quick dömdes för mord han inte har begått, och hur liknande fel kan undvikas i framtiden. Skuldfrågan har inte varit en del av utredningens direktiv, men Tarschys pekade under presskonferensen på åklagare Christer van der Kwasts ansvar. I ett ärende där klienten vill bli dömd är det extra viktigt att åklagaren inför domstolen med tillräckligt stor tyngd också lägger fram allt det som talar emot den åtalades skuld.
– Här kunde det ha gjorts mer, sa Tarschys.
Quickhärvan hade kunnat ta slut när det visade sig att de uppgifter som Sture Bergwall lämnade var felaktiga. Istället använde man sig av psykologer som vittnade att hans förvirring hade en naturlig orsak och det ifrågasattes inte.
”En alltför okritisk anpassning skedde till Sture Bergwalls egen förklaring till varför han hade så svårt att lämna korrekta och utförliga uppgifter, nämligen att det var svårt att närma sig och berätta om minnena från morden”, står det i Bergwallkommissionens rapport.
– Kunskapsläget vad gäller bortträngda minnen och hur man använder den typen av analyser har förändrats mycket sedan Quickskandalen uppdagades, sa hovrättspresidenten Fredrik Wersäll.
Lambertz vill inte kommentera
I sina slutsatser föreslår kommissionen ett förtydligande av reglerna kring vallningar och rekonstruktioner samt mer kunskapsuppföljning inom psykiatrin och mer fokus inom landstingen på rättspsykiatrin.
Rapporten ska nu på remiss och regeringen ska gå vidare med de förslag som har lagts fram.
Justitierådet Göran Lambertz vill inte kommentera Bergwallkommissionens slutsatser förrän på söndag. Inte heller åklagaren Christer van der Kwast som ledde förundersökningarna mot Bergwall ville kommentera förrän han har satt sig in i kommissionens slutsatser.