Trots att frågan väcktes i mars kring yrkesgrupper i riskgrupp som inte kan jobba hemifrån har regeringen ännu inte fattat något beslut. Hasse Holmberg / TT

Besked om ersättning för riskgrupper dröjer

Publicerad

Det finns en bred politisk enighet om ersättning till personer i riskgrupper som inte kan jobba hemifrån i coronatider. Än så länge finns dock inget förslag från regeringen, vilket upprör oppositionen.

Malin Brännberg i Alingsås jobbar inom barnomsorgen och är en av de som är i riskgrupp som inte vågar gå till jobbet. Med en transplanterad lever och diabetes håller hon sig inomhus.

– Det går inte att hålla social distansering med barn, det går inte att jobba då. Så jag har valt att vara hemma nu, säger Malin.

Coronapandemin

I mars väckte Moderaterna frågan om ersättning till personer som är i arbetsför ålder och i riskgrupp för corona, men som inte kan jobba hemifrån. Det kan till exempel röra sig om lärare, bussförare och andra yrken som inte kan flyttas hem.

I april fick förslaget stöd i riksdagens socialutskott, och i mitten av april röstade riksdagen för att regeringen ska ta fram en modell för ersättning.

Hallengren: Arbete pågår

Än så länge finns dock inget förslag från regeringens håll, Moderaterna tycker det drar ut för mycket på tiden.

– Vi riktar ständigt frågor till regeringen om vad som händer. Det har varit ett enigt utskott, och riksdagen har ställt sig bakom det här förslaget. Nu väntar vi, åtminstone på att regeringen ska kunna presentera en tidsplan, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

Socialminister Lena Hallengren (S) svarar att arbete pågår, men att frågan är svår att lösa.

– Jag tror att det är viktigt att förstå att det här är en väldigt komplicerad fråga, inte bara att utreda vilka personer i arbetsför ålder som skulle kunna vara i riskgrupp utan också att det ska finnas ett system som går att hantera. Om vi tittar på hur många som skulle kunna omfattas och vilken kontroll som skulle krävas så går det att jämföra med att bygga ett nytt socialförsäkringssystem, säger Lena Hallengren.

När tror du att det kan vara klart då?

– Jag kan inte säga när det är klart utan vi arbetar förstås på. Vi har ju ingen anledning att fördröja detta på något sätt, vi arbetar på och det är väldigt komplicerat.

Ersättning till särskilt sårbara grupper

Enligt Socialstyrelsen kan cirka 210 000 personer i olika riskgrupper bli aktuella för en sådan ersättning. Mycket av handläggningen antas få bli manuell, därför finns uppgifter om att mellan 1 000 och 2 000 handläggare skulle kunna behövas för att hantera de ansökningar som kan komma in.

Malin Brännberg är just nu sjukskriven men hon ser inte det som en hållbar lösning.

– Jag får fundera på om jag ska ta semester, eller tjänstledigt. Men det är inte heller ett bra alternativ, för då försvinner SGI:n efter tre månader. Då får jag ingen hjälp om jag skulle behövas läggas in för mina vanliga sjukdomar, som jag gör ibland, säger Malin Brännberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet