Linus Ottosson har högt blodtryck, medfödda missbildningar på ryggkotor och ett flertal andra sjukdomar. Han njurtransplanterades 2010 och äter immunhämmande läkemedel. En läkare har slagit fast att han ”ligger i riskzonen under pandemin”.
I nuläget finns ingen ersättning för personer som tillhör en riskgrupp för covid-19 men är friska nog att arbeta. Och arbetet som sjuksköterska på en BUP-mottagning i Växjö kan Linus Ottosson inte utföra hemifrån.
”Jag grät helt hejdlöst”
Till en början fick han ett eget rum på jobbet och rådet att undvika personalmatsalen. Men snart började oron för att bli smittad påverka honom allt mer.
– Jag började bli stressad, började få panikattacker och sådant på jobbet. Även på väg till och från jobbet, jag grät helt hejdlöst, berättar han.
I början av april blev Linus Ottosson sjukskriven på grund av stress och ångest. Sedan dess har han hållit sig hemma och isolerad.
Regeringen arbetar med att ta fram ett förslag som gör det möjligt för den som tillhör vissa riskgrupper att få ekonomiskt stöd för att stanna hemma. Men när det kommer att presenteras är ännu inte klart.
“Ambitionen är att gå fram med ett förslag så snart som möjligt”, skriver socialminister Lena Hallengrens pressekreterare i ett mejl till SVT.
I behov av en politisk lösning
Linus Ottosons arbetsgivare Region Kronoberg vill inte kommentera hans enskilda fall, men säger att de är i behov av en politisk lösning.
– Vi inväntar råd från myndigheter hur vi ska hantera riskgrupperna. Det är en jätteprioriterad fråga från vår sida. Hela organisationen är i behov av det, både chefer och anställda, så att vi kan hantera det på ett likvärdigt sätt, säger Pontus Juhlin, HR-direktör Region Kronoberg.
Linus Ottosson tycker att staten borde gå in och ta kostnaden för personer i riskgrupper som inte kan jobba hemifrån.
– Jag tycker att det borde varit bland det första man tänkte på egentligen, det borde skett för en månad sedan minst. Det är bråttom tycker jag, och jag tror det är många som håller med mig.