Folkhälsomyndighetens besked inför sommaren dröjer. Foto: TT

Därför dröjer beskedet om sommarresor

Uppdaterad
Publicerad

Först var det sagt att beskedet skulle komma i slutet av maj. Men Folkhälsomyndighetens rekommendationer för sommaren har dragit ut på tiden.

– Det är bättre att det blir rätt än att det blir snabbt, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Sommaren är här och många väntar på Folkhälsomyndighetens besked för att kunna planera sin semester. Det handlar om inrikesresor – men också andra råd och riktlinjer för att förhindra smittspridning.

Först skulle ett besked komma den 3 juni, sedan var det tal om 29 maj. Men än har inget offentliggjorts.

Coronapandemin

– Det kommer under veckan hoppas vi, men vi äger inte frågan helt och hållet själva. Det är många som är involverade och det är många som kommer att bli påverkade av ett sådant beslut, säger Anders Tegnell när han fick frågor om det på den dagliga pressträffen under onsdagen.

”Att leva i ovisshet är inte bra”

För besöksnäringen kan beskedet få stor betydelse, eftersom det kan öppna för ett ökat resande inom Sverige. Branschorganisationen Visita är kritisk till att det dröjer.

– Jag kan inte förstå varför det ska behöva dra ut så på tiden. Det är bättre att man är tydlig och sen justerar under resans gång. Det här med att leva i ovisshet är inte bra, varken för dem som ska ut på semester eller för oss som ska ta hand om dem, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Nu hoppas han på klara besked från Folkhälsomyndigheten.

– Vi behöver framför allt tydlighet, oavsett om det är kortare eller längre resor. 1-2 timmar är nästan som att säga “hur långt är ett snöre?”. Vi kan inte planera och bedriva verksamhet utifrån den otydlighet som finns i dag, säger han.

Flera faktorer ska vägas in

En rad olika faktorer påverkar beslutet, menar Anders Tegnell. Till exempel vilka effekter ett ökat resande skulle få och vad det finns för möjlighet att hantera dem på lokal och regional nivå.

”Alla som behöver” är med och påverkar beslutet, hoppas han.

– Vår trovärdighet hänger mer på att vi tar bra och väl genomtänkta beslut än att vi gör det på ett visst datum. Ibland tar det lite längre tid än vi hoppats och då får det göra det, för det är bättre att det blir rätt än att det blir snabbt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet