NU-sjukvården består av tre sjukhus och omfattar bland annat Bohuslän och Dalsland. Under sommarmånaderna brukar sjukhusens upptagningsområde växa med 100 000 personer, till 400 000.
– Juli månad är då vi har högst inflöde till vår akutmottagning. I någon mening har vi det alla andra somrar, men det vi också har nu är patienter som riskerar att sprida smitta och insjunkna i covid-19, säger Niklas Claesson.
Vädjan: Sök sjukvård hemma
En ökad smittspridning i sommar skulle vara ”väldigt olyckligt”, menar han.
– Det skulle vara väldigt bekymmersamt om vi får en ny topp under sommarmånaderna eftersom våra medarbetare kämpat hårt hela våren och har ett behov av återhämtning under sommaren.
Därför vädjar han till besökare att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och ha en plan om man blir sjuk så att man inte belastar sjukvården i området.
– Det är viktigt att man kan ta sig hem om man blir sjuk, säger han.
Öland räknar med covid-patienter
Öland, med sina 25 000 invånare, är också ett populärt resmål. 2019 hade ön 1,4 miljoner gästnätter, alltså bokade nätter på hotell.
Även om regionen varit lindrigt drabbad av coronapandemin jämfört med andra regioner räknar de med att vårda patienter med covid-19 hela sommaren.
– Vi är vana vid att det kommer väldigt mycket turister sommartid, och det har vi en god beredskap för. Det som skiljer är ju just epedimin. Det innebär att vi måste reservera en del resurser för att ta hand om covid-patienter. Det gäller både vanliga platser och intensivvård, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar.
I nuläget är belastningen på sjukvården låg. Men även här är orosmomentet en eventuell topp av coronasmittade patienter, vilket skulle öka belastningen.
– På totalen räknar vi med att det kommer vara färre som åker till regionen i år jämfört med tidigare i år, men vi ser redan nu att det är många som är på sina sommarstugor, säger han.