S vill använda bistånd som påtryckning för utvisningar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att fler personer som inte har rätt att vara i Sverige ska utvisas till sina hemländer.

Biståndet ska nu användas som ett påtryckningsmedel för att verkställa fler utvisningsbeslut.

– Bistånd bygger på respekt mellan landet som ger och landet som får, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Sedan 2014 har över 90 000 personer återvänt till sina hemländer, både frivilligt och med tvång. Men betydligt mer måste göras för att öka återvändandet, menar regeringen som nu vidtar ett antal åtgärder.

I ett första steg har Migrationsverket och Polismyndigheten fått i uppdrag att intensifiera sitt arbete. Det handlar bland annat om att bygga ut fler förvarsplatser, och polisen ska arbeta aktivt med att söka upp människor som befinner sig i landet illegalt, bland annat på arbetsplatser.

Många öppna ärenden

Men även biståndet ska användas för att fler länder ska ta emot sina medborgare.

-  Vi har väldigt många öppna ärenden där vi behöver kunna återvända människor. Länderna måste respektera grundläggande folkrättsliga principer och börja ta emot dem som är dömda för brott, men även frivilliga och tvångsmässiga återvändande, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Det handlar bland annat om länder som Irak, Libanon och Somalia, som får flera hundra miljoner kronor i bistånd varje år.

– Vi vill öka återvandrandet, inte minska biståndet. Men lever man inte upp till sina förpliktelser kommer Sveriges intresse att svalna, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

Sida har fått i uppdrag att kartlägga förutsättningarna för att förbättra användingen av biståndsmedlen. Biståndet ska kunna användas som både morot och piska, enligt Morgan Johansson.

Olika ingångar

Arbetet kring återvändandet sker gemensamt med biståndsminister Matilda Ernkrans (S) som har ersatt Per Olsson Fridh (MP) på posten.

Hade förslaget kunnat komma om Miljöpartiet fortfarande var med i bilden?

– Jag vill inte spekulera i det, men det är ju ingen hemlighet att S och MP haft olika ingångar i biståndsfrågan. Nu har vi en socialdemokratisk regering så då kan vi driva socialdemokratisk politik, säger Morgan Johansson.

Inte aktuellt med tvångstestning

Under pandemin har asylsökande som fått avslag har kunnat stoppa sin egen utvisning genom att vägra låta sig provtas för covid-19. De flesta mottagarländer kräver ett negativt pcr-test vid inresa, och enligt svensk lag måste testet ske frivilligt.

I juni föreslog socialförsäkringsutskottet att polis bör få befogenhet att tvångstesta personer för covid-19 om det är nödvändigt för att verkställa ett utvisningsbeslut. S, MP och V invände då mot förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.