Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Rubin på Folkhälsomyndigheten svarar på frågor om nya virus-varianten. Foto: Johan Nilsson/TT

USA kommer rekommendera boosterdos mot covid – Sveriges rekommendationer ändras inte

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Bidens väntas uppmuntra amerikaner att ta nya boosterdoser av coronavaccinet. Detta för att motverka en ny våg av infektioner, skriver Reuters. Men Sverige behåller de rekommendationer som bestämdes förra året.

Den amerikanska presidenten kommer att rekommendera alla amerikaner att ta en boosterdos av coronavaccinet i höst. Det sa en tjänsteman i Vita-huset på söndagen.

Riskgrupp och äldre

Till skillnad från USA, som rekommenderar alla att ta det nya vaccinet, behåller Sverige de rekommendationer som utfärdades i slutet på förra året. Enligt dessa uppmanas personer som tillhör en riskgrupp eller som är med på ålderslistan att ta en boosterdos under hösten för att stärka upp inför vintern.

– I Sverige är syftet med vaccinationsinsatsen att förebygga allvarlig sjukdom och död. På grund av låg sjuklighet bland yngre har FHM bedömt att yngre inte behöver vaccineras, en del länder gör andra bedömningar. Vi bedömer corona som ett säsongsvirus precis som influensan, därför är en dos inför vintern lämpligt, säger Johanna Rubin på Folkhälsomyndigheten.

Ny vaccinvariant

I höst kommer ett nytt vaccin erbjudas, som ska ge ett starkare skydd mot den nya coronavarianten Eris.

– Det vaccin vi har nu är bra och fungerar som skydd mot allvarlig sjukdom men vi kommer att få ett vaccin till hösten som kommer att vara uppdaterat. Då är rekommendationen att man väntar in det nya vaccinet för sin nästa dos, säger Johanna Rubin.

De rekommenderas att vaccinera sig inför vintern

  • Alla som är i riskgrupp för allvarlig covid-19 som är 18 år och äldre
  • Alla personer som är 50-64 år med minst 9 månader sedan föregående dos
  • Alla som är 65 år och äldre

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.