Den nya varianten, EG.5 som även kallas Eris, har bekräftats i 51 länder, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO. Den visar också att det är en stadig ökning av fall som smittats av Eris. I Sverige har man hittills bekräftat ett 30-tal fall, uppger Folkhälsomyndigheten.
– I Sverige är ungefär 10 procent av de fall som hittats de senaste fyra veckorna av den nya varianten, det är mest personer som ligger på sjukhus eller bor i äldreboende som har provtagits, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar och tillträdande statsepidemiolog på Follkhälsamyndigheten, i Morgonstudion.
Håller ett extra öga
Han säger dock att det finns en viss eftersläpning i rapporteringen av antalet fall.
EG.5 är vanligast i Kina och USA just nu men WHO utesluter inte att det kan bli den variant som dominerar globalt i höst och vinter.
– Det är därför WHO håller ett extra öga på Eris, men vi har ingen anledning att tro att det är en allvarligare variant än tidigare, säger Magnus Gisslén.
Eris är en ny undervariant av det gamla omikronviruset.
– Vi vet inte så jättemycket om det, men vi vet vilka mutationer den har. Att viruset muterar är en förutsättning för att det ska fortsätta kunna spridas. Det är ett naturligt förlopp.
Inga restriktioner
Magnus Gisslén menar att vi i regel har ett gott skydd även mot det nya coronaviruset. Är man inte vaccinerad, och inte har varit infekterad med coronaviruset, kan man däremot bli svårt sjuk.
– Samma gäller om man är i en riskgrupp och är ovaccinerad, säger han.
Folkhälsomyndigheten överväger i nuläget inte nya restriktioner eftersom viruset verkar ge en mild sjukdom hos de flesta.
I klippet förklarar statepidemiologen vilket skydd vi har mot den nya virusvarianten och vilka symtom den ger.