Forskarna vid Imperial College i London hoppas att man nu hittat ett effektivt sätt att bota åksjuka. Foto: TT

Bota din åksjuka – med elström mot huvudet

Uppdaterad
Publicerad

Svag elektrisk ström mot huvudet kan vara botemedlet mot åksjuka. Det hävdar en grupp brittiska forskare som tror att mobiltelefonen kan bli morgondagens lösning på problemet.

För många, inte minst barn, innebär varje bil eller bussresa en risk att drabbas av åksjuka och på sjön finns alltid faran för sjösjuka.

Nu har forskare vid Imperial College i London hittat vad de tror är en lösning på problemet.

Det handlar om att koppla svag elektrisk ström mot den del av huvudet där balansen finns. Qadeer Ashrad, doktor i neurologi vid Imperial College, förklarar tanken bakom det hela:

– Med hjälp av elektrisk stimulering kan vi dämpa signalerna från innerörat och genom att dämpa signalerna kan vi kan behandla åksjuka.

Symptomen lindrades av el

Genom att låta testpersoner sitta i en snurrande stol som framkallar samma symtom som sjösjuka kunde forskarna genomföra sina tester. De kopplade svag ström till testpersonerna och upptäckte då att sjösjukesymtomen både lindrades och försenades.

Enligt studien kan alltså svag ström dämpa de signaler som går från balanssinnet till hjärnan.

Qadeer Ashrad säger att man inte bör utsätta huvudet för den här sortens behandling under för lång tid.

– Det är säkert i små doser. Den rekommenderade användningen är högst 30 minuter om dagen.

Mobilen kan bli ett verktyg

Forskarna tror att den här tekniken kommer att kunna användas av vem som helst inom fem till tio år. Till exempel kan mobiltelefonen och dess batteri vara ett verktyg.

Enligt Qadeer Arshad kan batteriet fungera som energikälla och sedan får användaren koppla ett anpassat huvudband i hörlursuttaget.

– Om du använder det här 15 minuter före din resa skulle det hjälpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.