Det råder brist på specialistläkare i 19 av 21 regioner i Sverige. Behovet av nya specialister är därför stort, men coronakrisen har orsakat problem i läkarnas utbildningsprogram.
Det handlar både om allmäntjänstgöringen (AT) och specialisttjänstgöringen (ST).
– På många håll i landet får vi rapporter om att utbildningarna sätts på paus och att läkarna då inte kommer vidare i sin utbildningstjänst, säger Madeleine Liljegren som är ordförande i Sveriges yngre läkares förening (SYLF).
Kan inte hjälpa invånarna
SVT har varit i kontakt med flera unga läkare runt om i landet. Vissa beskriver att de mer eller mindre rullar tummarna i fikarummet, medan andra fått alternativa arbetsuppgifter.
I region Västmanland har sjukhusledningen fått skarp kritik från ST-läkare på flera avdelningar.
Det handlar bland annat om ett beslut som säger att ST-läkare inte får operera självständigt, även om de har kompetens för det.
– Det har fått konsekvensen att jag inte kan bidra till att hjälpa invånarna i Västmanland med akuta sjukdomar, säger Abdi-Fatah Hersi som är ST-läkare i kirurgi och fortsätter:
– Man har begränsat min möjlighet att kunna utföra mitt yrke och på så vis hjälpa invånarna.
Vill effektivisera operationerna
Sjukhusledningen i Västerås menar beslutet har fattats mot bakgrund av att man behöver effektivisera operationerna och att man sparar tid genom att alltid ha en specialist på plats.
– Det grundläggande problemet gällande ST-utbildningen är att vi har minskat antalet operationer väldigt mycket, säger Martin Andersson, biträdande områdeschef.
– Om vi gör hälften så många ingrepp så är det väldigt svårt att få en tillräcklig operationsvolym som ST-läkare. Det måste vi jobba på, säger han.