Coronaviruset: 17 maj – 20 maj

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa dina frågor, hittar du alltid här.

Direktrapportering om coronapandemin

Alla italienska flygplatser får öppna i juni

Alla flygplatser i Italien kommer att ha möjlighet att öppna igen i början av juni sedan många stängts för att förhindra spridningen av coronaviruset, enligt landets transportminister.

Det kommer att vara möjligt att gå vidare med öppnandet av alla flygplatser från den 3 juni, när interregionala och internationella flygningar återigen kommer att tillåtas, säger Paola De Micheli.

I helgen klargjorde regeringen att den ska öppna upp för EU-turister från samma datum och slopa kravet på obligatorisk karantän vid inträde i landet.

(TT)

Pinnat inlägg

Alla italienska flygplatser får öppna i juni

Alla flygplatser i Italien kommer att ha möjlighet att öppna igen i början av juni sedan många stängts för att förhindra spridningen av coronaviruset, enligt landets transportminister.

Det kommer att vara möjligt att gå vidare med öppnandet av alla flygplatser från den 3 juni, när interregionala och internationella flygningar återigen kommer att tillåtas, säger Paola De Micheli.

I helgen klargjorde regeringen att den ska öppna upp för EU-turister från samma datum och slopa kravet på obligatorisk karantän vid inträde i landet.

(TT)

Pinnat inlägg

Ljusglimtar i coronapandemin

•18 maj: I Ale kommun, strax utanför Göteborg har man lyckats hålla smittan borta från samtliga äldreboenden.
•17 maj: Spanien rapporterar 87 nya dödsfall, det är första gången på två månader som dödstalet ligger under 100.
• 16 maj: Den 3 juni öppnar Italien sina gränser mot EU-länderna och samma dag upphör även resebegränsningarna inom landet att gälla.
• 15 maj: Det senaste dygnet har inga coronarelaterade dödsfall registrerats i Danmark, enligt smittskyddsorganet Statens serum institut (SSI).
• 15 maj: Socialstyrelsen: ”Minskning på 20 procent kritiskt sjuka sen förra veckan”
• 15 maj: Djurparken Furuvik öppnar - så ska man se till att skydda besökarna och djuren 
• 13 maj: Antalet IVA-patienter i Sverige minskar "sakta men säkert" 
• 13 maj: Minskad smitta på Stockholms stads äldreboenden

Golfentusiaster får vänta ännu ett tag på att själva på plats se PGA-touren.

Den nordamerikanska proffstouren har nämligen ställt in John Deere Classic, som skulle hållits i Illinois 9-12 juli. Tävlingen var tänkt att bli den första som tillät publik runt de 18 hålen.

"På grund av de pågående hälso- och säkerhetsriskerna relaterade till coronaviruset har det svåra beslutet fattats", skriver PGA-touren på sin hemsida , och fortsätter: "Vi har övervägt flera alternativ, men det här var det val som var mest logiskt för våra gäster, spelare och samhället i stort".

Den amerikanska delstaten Illinois tillåter att högst 50 personer samlas på samma plats, och de reglerna tros fortsatt gälla i juli.

PGA-touren ska ersätta den nu inställda tävlingen med en annan, det är osäkert om det blir med eller utan publik. Annars blir nästa gång spelarna kan få mötas av publik 16-19 juli i Dublin, Ohio.

Om allt går enligt plan ska den första tävlingen på PGA-touren sedan coronapandemins utbrott spelas i Fort Worth, Texas, 11-14 juni, då utan åskådare. Ytterligare tre tävlingar utan åskådare är planerade.

(TT)

Det anrika loppet Boston Maraton ställs in - för första gången i sin 124-åriga historia.

Tävlingen har genomförts trots världskrig, ett vulkanutbrott och en tidigare pandemi - men kommer inte gå att genomföra under de rådande coronarestriktionerna. Det rapporterar AP.

De löpare som tänkt genomföra loppet går dock inte helt lottlösa ur evenemanget. Den som kan verifiera digitalt att de sprungit 42,2 kilometer på egen hand kommer fortfarande att få hem en medalj.

Anna • Hej!
Inga onödiga resor men du får resa 1-2 timmar från ditt hem?? Jag blir så förvirrad kan ni förtydliga,tack!

Hej. Det här gäller för resor inom landet: Fundera på om din resa är nödvändig. Om inte – avstå. Den som är sjuk ska inte resa alls. Resor som motsvarar en till två timmar med bil ifrån hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Det beror på hur man tar sig dit, vilka man umgås med och hur man rör sig i samhället man besöker.

Anna • Vi ska ju enligt UD inte resa utomlands. Då spelar det väl ingen roll om våra nordiska grannar har gränsen stängd?

Hej Anna. UD avråder från icke nödvändiga resor, däremot finns det inget förbud som hindrar svenskar från att lämna landet.

Förälder • Rubrikerna om barn skrämmer. Det är av yttersta vikt att man berättar om barnen har andra sjukdomar eller om de på något sätt avviker från andra barn. Annars tycker jag inte att sådana här nyheter skall komma ut.

Hej. Läkaren svarar på denna fråga i intervjun: "Vi har sett både och. Vi har sett det hos barn med tidigare kronisk sjukdom, men även att tidigare friska barn har insjuknat." Han säger också att det handlar om väldigt få barn.

Hela intervjun finner du här.

Rolf • Att plana ut kurvan för smittspridningen är ju helt fantastiskt. Då hinner ju alla som smittas få vård. Det måste ju innebära att dödligheten inte ökar utan håller sig på den här nivån? Om våra hjältar i vården kämpar på och orkar. Är det så?

Hej Rolf. Precis, en utplanad kurva gör att vården klarar av att hantera coronakrisen bättre. Även om det dagligen kommer in rapporter om dödsfall säger Folkmyndigheten att kurvan sakta går nedåt. "Det är jätteviktigt att vi fortsätter följa rekommendationerna, så kurvan inte början gå uppåt igen" sa Tegnell under dagens pressträff.

FN:s utvecklingsorgan UNDP menar att årtionden av framsteg i utbildning, hälsa och levnadsstandard i världen kan förbytas i ett rejält bakslag i år på grund av coronakrisen.

Organet spår ett ras i främst fattiga länder – den första nedgången sedan man började mäta mänsklig utveckling för 30 år sedan.

Det är framför allt de långa avbrotten i barns skolgång världen över som driver det förväntade raset. Mer än vartannat barn i grundskoleåldern – 60 procent – får just nu ingen utbildning överhuvudtaget, enligt uppskattningar från FN:s utvecklingsorgan UNDP.

Det är en nivå som inte har setts sedan 1980-talet.
(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.