Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hans gav grundvattenåterställningen en sista push”. I klippet förklarar hydrogeologen varför det fortfarande råder vattenbrist i bland annat Kalmar, trots stora mängder regn. Foto: SVT

Därför är det vattenbrist – trots regnovädret Hans

Uppdaterad
Publicerad

I flera delar av landet är det fortfarande vattenbrist, trots det extrema regn som dragit in över Sverige. Enligt grundvattenspecialisten Carl-Erik Hjerne beror det på att regnet helt enkelt inte hunnit tränga ner i marken ännu. 

– Läget kommer inom kort att förbättras, säger han. 

Att det kan vara vattenbrist på flera håll i landet efter vad många svenskar upplevt som en exceptionellt blöt sommar är egentligen inte så konstigt, menar Carl-Erik Hjerne, hydrogeolog och grundvattenspecialist på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

– Vi gick ut med de här meddelandena tidigare i sommar när det var torrt. Men det tar ett tag för regn att bli grundvatten. Vi räknar med att kunna ta bort varningen ganska snart.

Klimat

Anledningen till att vattenbristen inte är över riktigt än är att det kan ta lång tid för regnet att rinna ner genom marken och bli grundvatten. I små vattenmagasin märks ökningen snabbare, men i stora kan det dröja månader.

– Den som har en brunn som tar vatten från ett litet vattenmagasin kommer definitivt märka skillnaden.

Låga grundvattennivåer allt vanligare

De senaste åren har det blivit vanligare med låga grundvattennivåer. Det menar Carl-Erik Hjerne är en förväntad effekt av klimatförändringarna. I vanliga fall återhämtar sig inte grundvattensnivåerna förrän i september eller oktober. Men på grund av den regniga sommaren återgår nivåerna till det normala betydligt fortare.

- I år kommer torrperioden avslutas tidigare. Det innebär också att risken för vattenbrist försvinner tidigare.

Det är sant att regnet från Hans hjälper till att återställa grundvattnet, men ett sådant här oväder kan också föra med sig problem. Delvis för att vattnet forsar bort när det kommer i så stora mängder, utan att det hinner tränga ner i marken ordentligt.

På vissa ställen kan det även gå så fort när allt vatten väl tränger genom marken att det för med sig föroreningar ner i grundvattnet.

– Att vi får en bra påfyllning, det är positivt. Men jag hade hellre sett den här mängden regn över en månad, i stället för en vecka, eller som på vissa ställen en dag eller två, säger Carl-Erik Hjerne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet