Agenda i SVT tar upp miljardärernas ökade förmögenhet under pandemin Foto: SVT

Därför bjuder Agenda in industrimannen Carl Bennet

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har pågått i två år och lett till omfattande konsekvenser och lidande för miljoner människor men också för hela samhällen, ekonomier och arbetsmarknader.

Stater och centralbanker över hela världen har i olika räddningsaktioner öst ut pengar över företag och hela branscher. Men stödmiljarderna har inte bara räddat företag och arbetstillfällen. De har också hjälpt till att pumpa upp värdena på aktier, fastigheter och andra tillgångar.

I veckan hölls det ekonomiska toppmötet i Davos – i år i digital form.  På mötet presenterade hjälporganisationen Oxfam sin årliga ojämlikhetsrapport om de ökande klyftorna i världen.

Nyhetsbloggen

Fler svenska dollarmiljardärer

Den amerikanska affärstidningen Forbes sammanställer årligen en lista över alla världens dollarmiljardärer. Listan uppdateras dagligen.

Enligt Forbes finns numera 40 svenskar med en förmögenhet som övergår en miljard dollar.

Och de flesta har blivit betydligt rikare under pandemin. Nedan kan du se en uppdaterad lista över de svenska miljardärerna omräknat till kronor med valutakurs den 31 mars 2019 och 17 januari 2022.

Varit i kontakt med flera miljardärer

Agenda har varit i kontakt med flera av de svenska miljardärerna om medverkan i vår studio. Vi undrar hur de ser på utvecklingen med kraftigt ökande förmögenheter under pandemin. Har coronastöden varit missriktade? Finns det fördelar att så mycket resurser och kapital byggs upp hos enskilda individer?

Industrimannen Carl Bennet, nummer sju på listan och den vars förmögenhet ökat mest under pandemin, har tackat ja till att vara med.

Carl Bennet är bland annat huvudägare i Getinge, vars medicintekniska produkter använts i stor omfattning inom covidvården.

Svenska miljardärer

Förmögenhet i mars 2019/januari 2022

1. Stefan Person 145miljarder/172 miljarder

2. Jörn Rausing 81 miljarder/121 miljarder

3. Finn Rausing 73 miljarder/121 miljarder

4. Kirsten Rausing 73miljarder/121 miljarder

5. Melker Schörling med familj 63 miljarder/110 miljarder

6. Gustaf Douglas 35 miljarder/86 miljarder

7. CarlBennet 29 miljarder/82 miljarder

8. Frederik Paulsen 66 miljarder/74 miljarder

9. Antonia Ax:son Johnsson med familj 50 miljarder/69miljarder

10. Fredrik Lundberg 36 miljarder /62 miljarder

Källa:Forbes dagligen uppdaterade lista över världens 2 755dollarmiljardärers nettoförmögenhet, omräknat i svenska kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet