• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Därför oroas forskare av permafrosten efter oljeutsläppet

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska oljeläckan i staden Norilsk, som skedde efter att en jättelik cistern på ett kraftverk kollapsat och sprutat ut 20 000 ton dieselolja, uppges ha varit en följd av smältande permafrost. I och med det skiner nu nytt klimatljus på den Sibiriska tjälen.

– Det är tyvärr bara toppen av isberget, säger klimatforskaren Gustaf Hugelius.

Maj månad var det varmaste maj som uppmätts globalt, enligt Copernicus, EU:s klimatprogram för jordobservationer. Och störst skillnad var det i delar av Sibirien, Alaska och Antarktis.

När permafrosten tinar i ett allt högre tempo ger marken vika och landskapen förändras. Men effekterna av att permafrosten försvinner kan bli långt mycket värre än att en cistern full med olja kollapsar, enligt Gustaf Hugelius.

– Det är tyvärr bara toppen av isberget. Det som är det stora bekymret, som gör att många är väldigt oroliga, är att permafrosten innehåller oerhört stora mängder kol. Det frigörs växthusgaser när det tinar som kan leda till ganska betydande ökningar av växthuseffekten, säger han.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.