Kronans värde bestäms av omvärldens blick på oss. Det är delvis därför den är så svag, menar ekonomerna Anna Seim och Klas Eklund.
– En tungt bidragande faktor är att det är så stor osäkerhet på marknaderna globalt. Då söker man sig till stora, stabila valutor, säger Anna Seim, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet.
En annan bidragande faktor är att många valutahandlare tror att Sverige står inför en stor ekonomisk kris. Framför allt oroar sig många för problem med den kommersiella fastighetssektorn, som eventuellt skulle slå in i banksektorn och orsaka en stor svensk bankkris. Det berättar Klas Eklund, seniorekonom på advokatbyrån Mannheimer Swartling.
– Det är lite inne att tala illa om Sverige. Om valutahandlarna tror att Sverige går in i en kombinerad fastighets- och bankkris, så blir hela svenska ekonomin ännu svagare, och då vill de ännu mindre vara i Sverige, säger Klas Eklund.
”Medicinen är fortsatta räntehöjningar”
Valutaanalytikern Francesco Pesole på den internationella storbanken ING delar uppfattningen om att den svenska ekonomin har fått dåligt rykte.
– Valutahandlare ser en rad nationella och internationella faktorer som tillsammans visar att den svenska ekonomin kommer att drabbas av en lång period av ekonomisk nedgång. Därför satsar de mot svenska kronan, säger han.
Han anser att för att höja värdet på den svenska kronan är det viktigt att Riksbanken visar att de är beredda att fortsätta höja räntan. Det menar han skulle vara en signal att de inte är oroliga för läget på fastighetsmarknaden.
Men varken Anna Seim eller Klas Eklund håller med om att höjda räntor är rätt väg att gå.
– Att höja räntorna kommer ju att sabba fastighetsmarknaden ännu mer, säger Klas Eklund.
– Riksbanken ska föra en penningpolitik som ska få ner inflationen, och då är det viktigt att man är framåtblickande. Man måste se vad räntehöjningarna vi redan har haft har för effekter på ekonomin, säger Anna Seim.