Under den större delen av veckan har en dollar kostat över 10,80 kronor och har till och med flirtat med 11-kronorsgränsen. En euro kostar över 11,5 kronor. Båda värdena är historiskt svaga noteringar för den svenska kronan.
Senast euron kostade över 11 kronor var 2009 och för att hitta en tid då den amerikanska valutan var i närheten av så här dyr för svenskar får man gå tillbaka till 2002.
Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands eftersom man får mindre för pengarna. När priserna stiger på importvaror blir även den inhemska handeln i Sverige lidande och konsumenterna får mindre pengar kvar i plånboken.
De vinner på svaga kronan
Den som blir betalad i en starkare utländsk valuta blir alltså vinnaren på den nuvarande valutamarknaden. Till exempel svenska exportföretag eller svenskar som jobbar i Danmark men handlar i Sverige. Den danska kronan kostar nämligen runt 1,5 svensk krona just nu. 2009 var senast den svenska kronan var i närheten av så svag mot den danska.
– Men det innebär ju också att det får motsatt effekt den dagen den svenska kronan börjar vända uppåt, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.
Svenska pendlare som arbetar på andra sidan norska gränsen är dock inga vinnare just nu. Den norska kronan har det senaste året gått ännu sämre än den svenska. Nu kostar en norsk krona ungefär 0,97 svenska kronor.
Hör mer om vinnarna och förlorarna på valutamarknaden i klippet ovan.