Karolinska universitetssjukhuset. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför tar Agenda upp framtiden för transvården av unga

Uppdaterad
Publicerad

I Agenda söndag 16 maj tar vi upp effekterna på transvården av att kliniker på Karolinska sjukhuset och i Linköping beslutat att inte längre påbörja hormonbehandlingar av unga mellan 13 och 17 år som har könsdysfori, att de upplever att de har ett annat kön än det de fått vid födseln. Skälet är att klinikerna anser att det finns för lite fakta om hur hormonbehandling påverkar en ung människas kropp, och att de bedömer det som osäkert att en minderårig kan överblicka konsekvenserna av en irreversibel och livslång behandling.

Antalet unga som diagnosticeras med könsdysfori i Sverige har stigit mycket kraftigt och det handlar till största delen om flickor. I flera länder har hormonbehandling för att kunna korrigera könet ifrågasatts de senaste åren, bland annat i Storbritannien.  Vi intervjuar därför i Agenda statschefläkare Thomas Lindén, ansvarig för kunskapsstyrningen på Socialstyrelsen, om hur han ser på framtiden för vården av unga transpersoner.

Socialstyrelsen uppdaterade i mars riktlinjerna för utredningen av könsinkongruens hos minderåriga. Nu understryks det bland annat att läkarna måste beakta att en relativt stor del av de unga också lider autism eller ADHD/ADD och att vården måste upplysa de unga och deras familjer om den osäkerhet som råder när det gäller könsidentitetens utveckling över tid. Senare i år publicerar Socialstyrelsen uppdaterade riktlinjer kring bland annat effekten och biverkningar av hormonbehandling.

Nyhetsbloggen

Flera kliniker i Sverige har inte förändrat sin syn på transvården av unga. Vi är intresserade att veta vad Thomas Lindén tycker om att möjligheten att få behandlingen idag beror på var i landet den unga bor.

Vårdstoppet har väckt kraftiga reaktioner bland många transpersoner i Sverige. I programmet intervjuar vi Jêran Rostam, förbundsordförande för RFSL Ungdom, som välkomnar mer forskning på området men inte vill att unga ska behöva avstå från den vård de tidigare erbjudits.

Ett skäl att många unga med könsdysfori mår psykiskt mycket dåligt och har stor risk för självmord. Vi sänder också en intervju med specialistläkaren i barnpsykiatri Angela Sämfjord, som tidigare arbetat med att utreda ungas behov av könskorrigerande behandling, men slutat eftersom hon menar att bara en mindre del blir hjälpta av behandlingen.

Sämfjord vill att alla sex kliniker i Sverige ska tillfälligt stoppa hormonbehandlingen av unga i avvaktan på mer kunskap.

Karolinska sjukhusets barnsjukhus har meddelat att de unga som redan inlett hormonbehandlingen ska få fortsätta den. Klinikledningen säger också att den vill fortsätta att erbjuda minderåriga att påbörja behandlingen, men då inom ramen för en klinisk prövning, där de upplyser dem att hormonbehandlingen är en del av ett forskningsprojekt och inte är evidensbaserad vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet