• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det här händer i kroppen om du skulle smittas av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset fortsätter att spridas. Enligt professor Björn Olsen finns det en stor skillnad på coronavirusets effekt jämfört med olika influensor.

– Detta är inte någon influensaliknande historia, säger han i SVT:s Morgonstudion.

– Coronaviruset binder in till celler i vår kropp väldigt djupt ner i lungorna, till skillnad från influensavirus som ofta binder i de övre luftvägarna. Det är därför många av de som blir sjuka får en mer allvarlig bild med lunginflammation, säger Björn Olsen.

En hög andel av dödsfallen är äldre och sjuka människor. Enligt Björn Olsen stämmer det att smittrisken varierar från person till person.

Coronapandemin

– Allting från högt blodtryck och lungsjukdomar till diabetes – men även ålder är en viktig faktor – gör att vissa personer blir mer utsatta.

Enligt forskaren är det svårt att sia om risken för gemene svensk att bli smittad. Än så länge finns ingen smitta i Sverige och de två fall som upptäckts är personer som blivit smittade utomlands.

– Det är jättesvårt att säga hur stor risken är men det finns beräkningar att om viruset skulle få fritt lopp över världen så kan någonstans mellan 60 och 80 procent av jordens befolkning infekteras av det, säger Björn Olsen i Morgonstudion.

Se klippet ur Morgonstudion i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet