Domarna menar att det polska lagförslaget skulle inskränka rättsväsendets oberoende. Foto: AP

Domarmarsch i protest mot polsk ”munkavle-lag”

Uppdaterad
Publicerad

Domare och jurister från hela Europa protesterade under lördagen i Warszawa i solidaritet med sina polska kollegor mot vad som ses som inskränkningar i domstolarnas oberoende. Detta rapporterar Reuters och AP.

Regeringspartiet Lag och rättvisa, PiS, fick kort före jul igenom ett lagförslag i det polska underhuset Sejmen som gör det möjligt för regeringen att avskeda och bötfälla domare.

Förbjuds att ifrågasätta

Enligt lagförslaget förbjuds domare att uttrycka sig i politiska frågor, till exempel ifrågasätta lagligheten i utnämningar inom rättsväsendet.

Lagen ska debatteras i senaten, överhuset, nästa vecka och måste godkännas även där innan den kan träda i kraft.

”Överskrider vår fantasi”

Protesterna gick under namnet ”De 1000 domarkåpornas marsch”. Enligt den polska domarföreningen Iustitia deltog domare och jurister från 22 europeiska länder.

– Bara för några månader sedan var det svårt för oss jurister att föreställa oss att vi skulle behöva träffas i på ute på gatorna i våra domarkåpor. Men som ni kan se så är maktens beslutsamhet att underordna domstolarna så stor att det överskrider vår fantasi, sade Iustitias vice president Tomasz Marczynski i ett tal i samband med marschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.