”Google måste ta samma ansvar som ett svenskt företag och följa de lagar som svenska bolag är skyldiga att följa”, står det bland annat i det öppna brevet från branschorganisationen Tidningsutgivarna. Foto: Tidningsutgivarna/TT

Efter hoten: Nu skriver TU öppet brev till Morgan Johansson

Uppdaterad
Publicerad

Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter är mycket kritisk mot Google, ägare av videojätten Youtube, och menar att de inte följer den svenska lagen när olaga hot och trakasserier tillåts finnas kvar på deras plattformar.

I ett öppet brev till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) uppmanar Gustafsdotter regeringen att träffa Google för att prata om vilket ansvar internetjätten har.

I helgen har Expressen och DN rapporterat om att en svensk advokat, som företräder tidningarna, hotats av personer med koppling till högerextrema organisationer efter att Youtube gav ut hennes namn.

Flera kritiska röster har höjts mot Youtube-ägaren Google, som säger att företaget måste ta ett större ansvar för att säkerställa att inga olaga hot, upphovsrättsskyddat material eller känsliga uppgifter sprids på deras plattformar.

Skriver öppet brev

En av rösterna är Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, som i ett öppet brev till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), skriver att detta ytterst är ett hot mot demokratin och rättsstaten.

”Google måste ta samma ansvar som ett svenskt företag och följa de lagar som svenska bolag är skyldiga att följa”, står det bland annat.

Hon menar att ministern bör träffa Google, Facebook samt utsatta svenska medier för att höra hur de ser på problemet och vad de gör för att ta sitt ansvar.

– Jag hoppas på en dialog och att regeringen ser problemet – vilket jag tror att de gör. Detta är juridiskt komplicerat och det viktigaste är att man tar detta på allvar och börjar diskutera framtida åtgärder, säger hon.

Ministern öppnar upp för dialog

Så här skriver Morgan Johansson i ett mejl till SVT Nyheter:

”Från regeringens sida för vi gärna en dialog med Google, Youtube och andra plattformar om självreglerande åtgärder och ett ökat ansvar för dem att ta bort olagligt innehåll. Regeringen kommer att bjuda in Tidningsutgivarna för att få en bild av de problem de stött på i sina kontakter med plattformarna.”

Googles svarar

Google Sveriges kommunikationschef Farshad Shadloo meddelar SVT Nyheter att man inte vill kommentera specifika klipp eller kanaler.

”Rent generellt – innehåll som tydligt bryter mot upphovsrättslagen, innehåller företeelser som trakasserier eller uppmanar till våld mot individer eller grupper är oacceptabelt för oss. YouTube har tydliga policyer som definierar vad som är tillåtet på vår plattform. Ytterst har våra användare möjlighet att flagga innehåll. Visar det sig att innehållet bryter mot vår policy eller lokal lagstiftning agerar vi”, skriver Shadloo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.