Branschorganisationen Tidningsutgivarna är kritiska mot hur företagen Google och Youtube agerar. Foto: TT

Svenska tidningar kritiska mot Google efter hot mot advokat

Uppdaterad
Publicerad

En advokat som företräder tidningarna Expressen och DN har hotats av personer med koppling till högerextrema organisationer efter att Youtube gav ut hennes namn. Google som äger Youtube har även underlåtit att ta bort hot mot journalister, skriver tidningarna.

Advokaten från firman Danowsky & Partners biträdde tidningarna vid anmälningar av ett antal hotfulla publiceringar riktade mot journalister. 

Efter det mottog advokaten hot mot sin familj då Youtube röjt anmälarens namn till aktörer med högerextrema sympatier. Advokatbyrån har också drabbats av försök till dataintrång och omfattande telefontrakasserier, skriver Expressen och Dagens Nyheter.

– Att en advokat hotas, och dessutom gör det i sin tjänsteutövning, är något vi ser ytterst allvarligt på. Denna typ av hot slår mot grunden i rättsstaten, säger Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg till DN.

Högerextremt nätverk

Enligt Expressen ligger organisationen Granskning Sverige, vars företrädare har koppling till högerextrema miljöer, bakom hoten. Organisationen ska via Youtube ha spridit trakasserier och upphovsrättsskyddat material, bland annat stulna bilder från Expressen och DN. 

Youtube ska enligt Expressen sedan ha struntat i att agera mot Granskning Sverige och låtit delar av materialet ligga kvar. Både Expressen och DN ska ha upplyst Google, som äger Youtube, om misstänkta lagöverträdelser på det högerextrema nätverkets olika konton.

Tidningarna har sökt chefen för Google i Sverige, Anna Wikland, som inte velat svara utan istället hänvisat till företagets ledning i Kalifornien.

”Rent ut sagt för jävligt”

Branschorganisationen Tidningsutgivarna är kritiska mot företagets agerande.

– Det är rent ut sagt för jävligt att uppenbara brott som till exempel olaga hot inte går att stoppa för att man skyller på ett amerikanskt it-företag i Kalifornien, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, till DN.

Även Expressens chefredaktör Thomas Mattson är upprörd.

– Jag förväntar mig att Google tar ansvar för vilket material man länkar till från sin söktjänst och vad som får publiceras på Youtube. I dag är det, tyvärr, så att Google medverkar till att sprida också rent nazistiska budskap och jag tycker att det är orimligt att bolag som Google ska tjäna pengar på nazisters angrepp på det demokratiska samhället, säger han till Expressen.

SVT Nyheter har sökt Google utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.