De prisas för forskning om vad som styr priserna på tillgångar som aktier och obligationer och att priserna inte enbart styrs av rationella överväganden utan även psykologiska faktorer, som pessimism.
Trion har ägnat sig åt vad akademien kallar för ”trendspaning på finansmarknaden”.
Det handlar om att ”i grova drag förutse kursutvecklingen över en längre tid”.
Fama har i en serie studier från 1960-talet och framåt visat att ”aktiekurser är väldigt svåra att förutse på kort sikt och att ny information påverkar priserna så gott som omedelbart”.
Metod för att testa tillgångspriser
Men på längre sikt är det möjligt, visade Robert Shiller på 1980-talet:
”Han fann att aktiepriser fluktuerar mycket mer än företagens utdelningar och att kvoten mellan priser och utdelningar tenderar att minska när denna kvot är hög och öka när den är låg”, skriver akademien.
Hansen å sin sida ”utvecklade en statistisk metod som lämpar sig särskilt väl för att testa rationella teorier om tillgångspriser”, skriver akademien.
Eugene Fama är född 1939 i Boston. Lars Peter Hansen är född 1952 och båda är verksamma vid University of Chicago.
Robert Shiller är född 1946 i Detroit och är verksam vid Yale University.
Priset skapades 1968
Ekonomipriset är inte ett pris som instiftats av Alfred Nobel utan skapades i samband med Riksbankens trehundraårsjubileum 1968.
Priset utses av Kungliga vetenskapsakademien, men prissumman på åtta miljoner kronor doneras av Riksbanken.
Förra året gick priset till amerikanerna Alvin Roth och Lloyd Shapley för deras forskning om hur man parar ihop olika aktörer.
Fakta: Ekonomipriset
- Sedan starten 1969 fram till 2012 har Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne delats ut 44 gånger till sammanlagt 71 personer.
- 22 av prisen har mottagits av en ensam pristagare och 17 gånger har två personer delat på priset. Fem gånger har priset delats av hela tre pristagare.
- Bara en av mottagarna har varit kvinna, Elinor Ostrom, som mottog priset 2009.
- Källa: Nobelprize.org