Svensk Fondservice grundas 2008 av Alexander Ernstberger och David Persson. 2013 får bolaget hård kritik av Konsumentverket, bland annat för aggressiva försäljningsmetoder och för att ha skickat ut fakturor på tjänster som aldrig beställts. Efter kritiken byter bolaget namn till Allra.
2017
I början av år 2017 förvaltar Allra pensioner till ett värde av omkring 19 miljarder kronor åt cirka 130.000 sparare. Därmed är Allra en av de största aktörerna inom PPM-systemet.
- Fonder lockar med trygghet
Allras fonder heter bland annat ”Allra Strategi Lagom” och ”Allra Strategi Försiktig”. De anspelar på trygghet, något som förstärks av kända namn i styrelsen. Både Thomas Bodström (tidigare socialdemokratisk justitieminister) , Ebba Lindsö (tidigare vd för Svenskt Näringsliv) och Meg Tivéus (tidigare vd för Svenska Spel) sitter i Allras styrelse.
Den 17 januari varnar Avanzas sparekonom Claes Hemberg för Allra i Dagens Industri. Han kallar fonderna oseriösa och avgifterna skyhöga.
- SvD:s granskning visar usel avkastning
Den 30 januari börjar SvD publicera en granskning av Allra. Bland annat visar SvD att Allra marknadsfört sina fonder med falska argument och att flera fonder har gått betydligt sämre än snittet. Jämfört med ”soffliggaralternativet”, den statliga fonden AP 7 Såfa, som man får om man inte väljer fonder, så har avkastningen för Allras fonder varit usel. Samtidigt är Allras fondavgifter mångdubbelt högre.
Allra drar snabbt tillbaka påståenden om hur bra den egna förvaltningen har varit och lanserar ett åtgärdspaket för hela fondverksamheten.
- Ordförande Lindsö lämnar Allra
Den 9 februari meddelar Allras ordförande Ebba Lindsö att hon lämnar sin post, men vägrar under flera dagar att svara på frågor. Även Thomas Bodström hoppar senare av.
I februari 2017 rapporterar Expressen om Allra-grundarnas och andra fondbolagsdirektörers lyxliv.
- Även norsk kritik
SvD avslöjar i februari att några av de ledande personerna i Allra har ett förflutet på Oak Capital, ett bolag som fått kraftig kritik från norska Finanstilsynet. Bland annat gäller kritiken höga avgifter i sparprodukter.
Den 11 februari avslöjar SvD att PPM-förvaltaren Allra har ett hemligt bolag i skatteparadiset Dubai. Vd:n vill dock inte berätta vad bolaget gör eller hur mycket pengar de tjänar.
Den 14 februari beslutar Pensionsmyndigheten att omedelbart köpstoppa Allras fyra fonder medan myndigheten utreder om Allra ska få finnas kvar på premiepensionens fondtorg.
- Sparare flyr Allras fonder
Efter detta besked väljer många sparare att ta ut sina pengar och flera miljarder plockas ut ur Allras fonder. Ett par dagar senare meddelar Allra dessutom att en planerad börsnotering tillfälligt stoppas.
Den 10 mars lämnar även Meg Tivéus och ytterligare ett par ledamöter styrelsen.
- Köpt tjänster för överpriser
Den 14 mars avslöjar SR:s Ekot att Allras sparare kan ha missat mångmiljonbelopp. Detta efter att Allra (som på den tiden hette Svensk Fondservice) betalt kraftiga överpriser för finansiella tjänster som de köpt av Oak Capital, ett bolag som det finns personkopplingar till.
- Allra slängs ut från PPM
Den 16 mars meddelar Pensionsmyndigheten vid en presskonferens att Allra slängs ut ur pensionssystemet. Dessutom polisanmäls bolaget. De pengar som finns i Allras fonder ska föras över till ”Såfan”, alltså sjunde AP-fonden.
– Strategin har varit att använda fondspararnas pengar för att berika ägarna, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling-Palm.
Senare lades fonderna ned och de pengar som fortfarande fanns kvar, flyttades till den nya ägaren Ålandsbankens fonder.
- 16 miljarder kronor hos Allra
Det handlar om ungefär 16 miljarder kronor som runt 130.000 pensionssparare har valt att placera hos Allra. Hur mycket pengar som pensionsspararna har gått miste om är oklart, men pensionsmyndighetens expert Monica Zettervall konstaterar att Allra-skandalen inte påverkar andra sparare.
En strid uppstår mellan Allra och Pensionsmyndigheten om hur snabbt pengarna ska betalas tillbaka.
- Finns ingen garanti för pensionsspararna
Pensionsmyndigheten säger att man tror att man i fallet Allra kommer få tillbaks alla pengar. Detta eftersom tillgångarna finns i säljbara tillgångar.
Men det finns ingen ”insättningsgaranti” konstaterar Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg.
– Principen är att det är spararna som valt en fond som tar hela risken, säger han till SVT Nyheter.
- Allra: obegripligt beslut
Allras vd och grundare Alexander Ernstberger kallar Pensionsmyndighetens beslut att kasta ut fondförvaltaren för obegripligt och säger till SVT Nyheter att Allra kommer att överklaga.
- Finansministern: ”förjävligt”
Dagen efter tar finansminister Magdalena Andersson (S) till svordomar när SVT Nyheter ställer frågor om Allra. ”Det är förjävligt”, säger hon.
Efter flera skandaler med fondbolag inom premiepensionssystemet finns det nu en bred politisk enighet om att kontrollen måste skärpas.
- Huvudägarna polisanmäls
Fem personer i Allra polisanmäls den 21 mars av Pensionsmyndigheten för trolöshet mot huvudman, grovt brott, och förberedelse och stämpling till samma brott. Bland de polisanmälda återfinns bland annat en av huvudägarna Alexander Ernstberger. Enligt Pensionsmyndigheten har personerna agerat på sätt som tyder på att man mest varit intresserade av att berika aktieägarna, inte att se till fondspararnas bästa.
Allras vd Alexander Ernstberger säger sig vara överraskad av polisanmälan och Pensionsmyndighetens misstankar:
”Att det som började som en kritik mot Allras relativt sett låga avkastning nu utmynnat i att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat”, skriver han i ett mejl till TT.
Han skriver att bolaget kommer samarbeta med myndigheten och att han är övertygad att en kommande polisutredning kommer fria både bolaget och de anklagade personerna.
- Kammarrätten stoppar beslutet
Fredagen 24 mars beslutar kammarrätten om så kallad inhibition – vilket innebär att Pensionsmyndighetens beslut att avregistrera Allras fonder från premiepensionssystemet inte gäller under den tid ärendet prövas.
Pensionsmyndigheten anser dock att kammarrätten begått ”ett allvarligt förfarandefel” och meddelar måndag 27 mars att man överklagar beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.
- Avstängningen hävs – nu går det att sälja Allra-fonder
Efter att skandalbolaget Allra kastades ut från premiepensionssystemet har spararnas pengar – 16 miljarder kronor – varit inlåsta.
Tisdag den 28 mars kommer besked att Kammarrätten beslutat att häva avstängningen av bolaget från fondtorget och nu har Allra inte längre kontroll över pengarna.
Saken tar en ny vändning i början på maj när Ålandsbanken tar över kapitalet i Allras fonder och flyttar det till sina egna. Ålandsbanken tar över förvaltningen och lovar en sänkning av fondavgiften på 15 procent.
- Misstanke om brott delges
Flera inblandade i Ekobrottsmyndighetens utredning kring personerna i Allra-härvan är hörda och har nu delgivits misstanke om brott. Detta enligt SvD Näringsliv 16 maj.
- Åklagare beslagtar tillgångar
Den 29 september beslagtar åklagare 140 miljoner kronor – det gäller vinster som pensionsbolaget Allra har haft i sin verksamhet i Dubai under 2015 och 2016, rapporterar SvD.
Samtidigt framkommer att Pensionsmyndigheten kommer att begära skadestånd på 242 miljoner kronor från personer som varit inblandade i förvaltningsbolaget Oak Capital och pensionsbolaget Allra.
Den 29 september begärs dessutom en person, med kopplingar till Oak Capital, häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.
- Allra-grundaren häktas
13 oktober 2017 häktades Allras grundare och tidigare vd Alexander Ernstberger häktad misstänkt på sannolika skäl för grov trolöshet mot huvudman. Enligt åklagaren riskerar han upp till åtta års fängelse. Själv nekar 31-åringen till alla anklagelser om brott. Ytterligare två av Allras tidigare chefer häktas också.
Tingsrätten beslutade också om att kvarstad på 242 miljoner kronor i Ernsbergers personliga tillgångar och bolag. Detta för att säkra pengar inför en eventuellt fällande dom.
2018
- Fyra personer åtalas
Den 1 oktober 2018 åtalas fyra personer, bland annat den tidigare vd:n Alexander Ernstberger. Brottsrubriceringarna är bland annat mutbrott, grovt brott, samt grovt tagande av muta, trolöshet mot huvudman samt penninghäleri, enligt åtalet.
2019
- Rättegången inleds
I oktober 2019 inleds huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Den pågår fram till december.
2020
- Domen faller – samtliga frias
Åklagaren yrkade bland annat på upp till sju års fängelse för vd Alexander Ernstberger men samtliga fyra inblandade i Allrahärvan frias när domen faller i januari. Åklagare Thomas Hertz överklagar domen.
- Myndighet överklagar domen
Pensionsmyndigheten lämnar in ett överklagande av den friande domen.