Stockholms tingsrätt friar samtliga fyra inblandade i pensionshärvan inom fondbolaget Allra. Åklagaren yrkade på sju års fängelse för både vd Alexander Ernstberger och en annan av de åtalade, som bland annat misstänkts för medhjälp till trolöshet. För de andra två åtalade yrkade åklagaren på fem till sex års fängelse respektive minst fyra års fängelse.
Ernstberger skriver i ett sms till SVT Nyheter, via sin advokat Slobodan Jovicic, att utgången var väntad och en frikännande dom baserad på fakta och juridik.
”Jag har inte begått något brott, tvärtom så har vi bevisat att PPM-spararna tjänat över 120 miljoner i det som i media har beskrivits som en härva. Det har varit stor uppmärksamhet kring mig och Allra men tyvärr har rykten och spekulationer gått före fakta i den mediala folkdomstolen. Det känns bra att äntligen få upprättelse”, skriver Ernstberger.
Försvarsadvokaten: En treårig mardröm
Jovicic säger att det har varit en treårig mardröm som har haft oerhörda konsekvenser för Ernstberger.
– Förutom att vara ständigt påpassad inom media tror jag att det värsta för honom har varit den felaktiga bilden som har presenterats och då vara utpekad som rövare och kriminell, och sen så visas det till slut idag att inga fel har begåtts. Tvärtom, pensionsspararna har tjänat 120 miljoner, säger han till SVT Nyheter.
Ingen bevisning för marknadsmässigt arvode
Det som har prövats är värdepapperstransaktionerna. Där har invändningar från de tilltalade varit att det har varit ett marknadsmässigt arvode. I den delen har åklagaren inte visat någon bevisning för vad som är ett marknadsmässigt arvode, säger rådman Joakim Munter.
– Åklagaren har enbart hänvisat till att han också väckt åtal för mutbrott och då menat att mutan har finansierats med arvodet och därför finns det skada, säger Munter till SVT Nyheter.
Trolöshetsbrott måste medföra skada för huvudmannen. Där har åklagaren ingen bevisning, säger Munter.
Expert i rätten: Förväntat arvode
Pensionsmyndigheten har åberopat bevisning angående trolöshetsbrott.
– Den bevisningen når inte upp till att det är styrkt, att det här inte är marknadsmässigt. Redan på den grunden ska åtalet ogillas, säger Joakim Munter.
Munter berättar även att en amerikansk expert har hörts under ed i rätten och skrivit ett sakkunnighetsuttalande.
– Enligt honom är det här arvodet för den här typen av produkt i den storleksordning som man kan förvänta sig, säger Munter.
Angående det grova bokföringsbrottet är det fråga om en korrekt periodisering, säger Munter.
– Det andra är att det är en tillräckligt utförlig bokslutstransaktion, säger rådman Joakim Munter till SVT Nyheter.
Det här är Allrahärvan
Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.
I september 2013 bytte bolaget namn till Allra.
I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepade klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt Pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.
Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.
Den 1 oktober 2018 väcktes åtal mot fyra personer, däribland Allras vd Alexander Ernstberger. Åtalet rör grovt mutbrott, grovt bestickningsbrott, grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till sådan brottslighet, grovt penninghäleri samt grovt bokföringsbrott.
Huvudförhandlingen hölls i Stockholms tingsrätt mellan oktober till december 2019.
Ytterligare en förundersökning pågår som rör Allra-koncernen i Luxemburg dit fonderna flyttade efter namnbytet från Svensk fondservice.
Källa: TT