Det blev en symbolisk sänkning av den europeiska centralbankens inlåningsränta med 0,10 procentenheter till -0,50 procent.
ECB lovade också att återigen återköpa obligationer, att pumpa ut pengar i systemet för motsvarande 200 miljarder kronor per månad. ECB oroar sig alltmer för eurozonländernas ekonomi, särskilt Tysklands – som nu kan vara på väg in i en recession.
Låga räntor att vänta långt framöver
Det som fick många att sätta sitt milch kaffee i halsen i Frankfurt var ett framåtblickande uttalande som ECB gjort om att de nu förväntar sig att fortsätta med den låga räntan, eller lägre, tills inflationen kommer upp till 2 procent.
Läs: vi kommer att möta de här låga räntorna under en väldigt lång tid.
Samtidigt försökte ECB också stötta den kämpande europeiska banksektorn, särskilt den italienska, genom att inte applicera minusränta på vissa banktransaktioner.
Sverige och den låga kronkursen
Här i Sverige har Riksbanken framförallt använt en låg kronkurs för att importera inflation genom det som vi köper från utlandet.
Och Riksbanken höll så sent som i förra veckan fast vid att de skulle höja räntan i slutet av året. Samtidigt som Sveriges ekonomi är starkare än den genomsnittliga euro-medlemmens, och kronan är på en väldigt låg nivå, går allt fler siffror nu stick i stäv med Riksbankens optimism.
Både inflationen – rensat för de låga räntekostnaderna – KPIF och inflationsförväntningarna sjunker. Dessutom verkar det som att den svenska ekonomin, från en väldigt hög nivå, bromsar in. Det kan också göra det svårare för Riksbanken att nå sitt enda mål; en varaktig inflation på 2 procent.
Riksbanken pressad
Så allt det här sammantaget, tillsammans med ECB:s besked, sätter press på Riksbanken. Deras ambition att höja räntan i slutet av året känns otroligt avlägsen.
De stora frågorna nu är hur mycket centralbankerna egentligen kan åstadkomma med stimulanser och räntesänkningar för att få upp farten i ekonomin. Räntan är redan minus och mängden obligationer som köpts upp är enorm. Och vad regeringarna i eurozonen och Sverige har för ansvar om konjunkturen viker rejält.
Till skillnad från den avgående Mario Draghis famösa uttalande från 2012: ”We'll do whatever it takes”, säger den tillträdande chefen Christine Lagarde: ”We can't be the only game in town”. Och skickar bollen vidare till politikerna.