Swedbanks vd, Jens Henriksson. Foto: Tove Eriksson/TT

Analys: ”Swedbanks kvartalsrapport får börsen att pusta ut”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Business as usual vill Swedbank säga med den sin senaste kvartalsrapport. Det har gått snart ett år sedan SVT:s uppdrag granskning avslöjade att Swedbank hjälpt kunder i framförallt Baltikum tvätta pengar. På kort sikt andas börsen ut trots undersökningar om penningtvätt pågår fortfarande. Men tills de har värkt ut vet ingen hur Swedbank verkligen påverkas.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Rent rapportmässigt levererade Swedbank en helt ok rapport för fjärde kvartalet i fjol och börsen pustade ut. Vinsten landade på 5400 miljoner kronor framförallt för att intäkterna ökat. Räntenettot – det banken tjänar på sin utlåning – var något sämre än väntat. Det är hård konkurrens på bolånemarknaden och det är något som Swedbank uppenbarligen märkt av.

Utdelningen föreslås minska från 14:20 till 8:80. Banken har tidigare beslutat att bara dela ut en mindre del av vinsten för att kunna motsvara nya tuffare regler på kapitalkrav för bankerna samt för eventuella penningtvättsböter. Det som överraskade något var att Swedbank tar en kreditsmäll på nära en miljard i det fjärde kvartalet. Den hör ihop med lån till den norska oljeindustrin.

Svenska och amerikanska utredningar fortsätter hänga över banken

Dessutom fortsätter de amerikanska och svenska utredningarna mot Swedbank att hänga över banken. Finansinspektionens utredning väntas vara klar i mars medan de i USA kan ta ett par år. Banken har också en egen advokatbyråutredning som ska vara klar i vår. Vd Jens Henriksson konstaterar i rapporten att arbetet mot penningtvätt aldrig kommer ta slut men att de inte är oroliga för att banken ska klara av att betala eventuella böter.

Kampen mot penningtvätt kostar både i form av ett skadat förtroende för banken och i ökade kostnader för den nya penningtvättsavdelningen. Swedbank försöker också vinna tillbaka förtroendet hos sina kunder genom att symboliskt frysa inne bonusen för 170 chefer i år. Det handlar om totalt 13 miljoner kronor. Vad som händer med den bonus som chefer tjänat under den tiden som penningtvätten pågått är fortfarande oklart.

Swedbank vill gärna vända blad men tills aktieägare och kunder vet hur stora böterna kommer penningtvättsskandalen hänga över banken.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.