Flera har fått permitteringsstöd från staten – nu gör de miljardutdelningar till aktieägarna. Ekonomikommentator Kristina Lagerström förklarar hur det är möjligt. Foto: SVT

ANALYS: ”Vad fan ska vi göra med pengarna?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ett år in i pandemin är det dags för börsjättarnas bokslut över pandemiåret. Aktieägarna väntar – och hoppas. Nu handlar det om hur många miljarder i plånboken som väntar till bolagsstämmorna.

Kristina Lagerström

Granskande reporter

I mars förra året, när sjukhusen fylldes, människor dog, länder och fabriker stängde och börsen rasade var det nog ganska få som förutsåg vad som skulle vara i fokus i börsjättarnas bokslut över pandemiåret: att det inte skulle handla om massvarsel, konkurshot och nedläggningar. Utan om miljardregn till aktieägarna.

Nu ska jag slå fast något som jag inte vet säkert stämmer. Huvudinvändningen är den skyhöga snittåldern på snart sagt varje bolagsstämma jag varit på de senaste 25 åren. Men ändå: jag törs säga att de allra flesta aktieägare på Stockholmsbörsen får sin första aktieutdelning efter coronautbrottet innan de fått sin första vaccindos.

Det är inte minst exceptionellt med tanke på hur osannolikt snabbt vaccinen faktiskt har tagits fram.

Tog tacksamt emot stöd

Under vårens kris med stängda fabriker och tvärstopp i efterfrågan var det många företag i och utanför börsen som tacksamt tog emot regeringens statliga permitteringsstöd, ibland för tusentals anställda.

På så sätt fick de betalt för en stor del av lönerna till anställda trots att de inte jobbade fullt ut. Men när SVT:s granskning visade att flera av de största börsbolagen tänkte kombinera de statliga subventionerna med aktieutdelningar, drog många tillbaka sina förslag till utdelningar.

På vårens stämmor gick aktieägarna i de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen miste om 138 miljarder kronor i utdelning som de tidigare fått besked om.

Några gjorde tvärtom och drog tillbaka sina ansökningar eller betalade tillbaka stöd, för kunna dela ut till aktieägarna. SKF varslade om personal om uppsägning i stället för att permittera.

Under hösten blev läget betydligt ljusare för många bolag. En del, bland andra Electrolux, Atlas Copco och Assa Abloy, kallade till extrastämma och delade ut pengar då i stället. Totalt handlade det om drygt 20 miljarder kronor i de största bolagen.

Men det är kaffepengar jämfört med vad aktieägarna hoppas på nu. I boksluten för 2020 kommer bolagen att rapportera sina vinster, men också styrelsens förslag till utdelning för 2020.

Sandvik och Investor först ut

Först ut bland börsjättarna blev Sandvik och Wallenbergs maktbolag Investor idag. Investor, som ställde in en del av utdelningen förra året, tänker dela ut tio miljarder kronor till aktieägarna på stämman i vår. Investor äger bland annat stora poster i Ericsson, Electrolux, Atlas Copco och SEB.

Sandviks vd stoltserade med den högsta rörelsemarginalen hittills i företagets historia fjärde kvartalet. Vinsten minskade, men bara med sju procent. Sandvik, som ställde in hela aktieutdelningen förra året, delar nu ut åtta miljarder.

Sandvik har gjort omfattande nerdragningar, och också fått permitteringsstöd av de svenska skattebetalarna. Men det blir ändå tillåtet att dela ut om man inte tagit emot permitteringsstöd den senaste tiden, och inte planerar att göra det igen. Så nu måste styrelsen välja, och den sitsen är fler börsjättar i.

Swedbank har kallat till extrastämma för att dela ut 4 miljarder redan i februari. Övriga tre storbanker drog tillbaka sammanlagt 40 miljarder kronor förra året. De bränner säkert i bankfickorna.

Volvo drog tillbaka hela 27 miljarder kronor i utdelning förra året, hade 20 000 permitterade och tog emot 1,3 miljarder i statligt permitteringsstöd. I höstas hade bolaget 60 miljarder i kassan. Inför bokslutet den 3 februari lär styrelsen framförallt grunna på den i världskristider osannolika frågan ”Vad fan ska vi göra med pengarna?”

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.