Sveriges regering kommer att kräva att elpriserna på den europeiska energimarknaden frikopplas från priset på gas, som enligt regeringen blivit orimligt högt på grund av Rysslands ”energikrig” mot Europa.
– Det är inte rimligt att svenska hushåll och företag köper svensk el, som produceras billigt, men får betala skyhöga priser därför att våra grannländer är beroende av den ryska gasen, säger statsminister Magdalena Andersson.
Enligt regeringen har uteblivna gasleveranser gjort elpriset i Tyskland dubbelt så högt som det svenska, och i Frankrike tre gånger så högt. Den europeiska energimarknaden beskrivs som dysfunktonell.
– Ryssland bedriver ett energikrig mot Europa och vi måste ta tillbaka kontrollen. Att frånkoppla elpriserna från gaspriserna skapar en helt ny försvarslinje, säger Andersson utan att närmare förklara mekanismerna bakom detta försvar.
Halverat pris i söder
Enligt tjänstemännen som räknat på det skulle en prisseparering innebära minst en halvering av elpriset i södra Sverige.
EU-kommissionen har redan presenterat utkast till olika förslag som går i denna riktning, skriver bland annat Wall Street Journal. Detta för att hindra att höga elpriser driver in Europa i en recession.
Regeringen kommer nu be riksdagen ställa sig bakom förslaget och sedan gå vidare till EU.
– I grunden är detta ett europeiskt problem, säger Andersson.
Nästa fredag möts energiministrarna i Bryssel, och då kommer frågan stå högst på dagordningen.
Några uppgifter hur en uppdelningen ska gå till rent praktiskt presenterades inte heller, normalt följer ju priserna på de olika energislagen varandra nära.
Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmabar (S) säger vid presskonferensen att det finns modeller som testats i bland annat Spanien och Grekland, men han lämnar inga detaljer.
Moderaterna: ”Parodiskt”
Strax efter regeringens presskonferens möts den av skarp kritik från Moderaterna på Twitter:
”Ursäkta, men detta är helt parodiskt. Regeringen kallar till en pressträff för att låtsas att man på EU nivå ska ta initiativ till att göra det EU-kommissionen redan sagt att man nu tänker göra”, skriver Carl-Oskar Bohlin, närings- och energipolitisk talesperson.