Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson under Skatteverkets årliga pressträff om större kontrollinsatster Foto: TT

Analys: Avslöjandet skadar förtroendet för Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Förtroendet för Skatteverket och dess generaldirektör Ingemar Hansson riskerar att skadas på grund av hans uppdrag som ombud i en privat tvist mellan en storbolags-VD och ett småföretag.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Agerandet kan uppfattas som otillbörligt och är därmed olämpligt med tanke på hans tjänst som generaldirektör vid en av Sveriges tyngsta myndigheter. Agerandet riskerar också att skada tilltron till att Skatteverket agerar sakligt och opartiskt i sina skattebeslut.

Ingemar Hansson har varit i blåsväder tidigare. I samband med en SVT-granskning av svenskars obeskattade tillgångar utomlands försökte Ingemar Hansson och hans dåvarande överdirektör Helena Dyrssen varna sin tidigare kollega på regeringskansliet, kabinettssekreterare Frank Belfrage.

Skatteverkets chef i blåsväder

Även detta agerande har kritiserats hårt och har bland annat ifrågasatts av finansminister Magdalena Andersson.

Viktigt att ha i åtanke att han är chef för en av Sveriges tyngsta myndigheter

Nu visar det sig att Ingemar Hansson också agerat ombud i en fakturatvist mellan en storbolags-VD och en arkitektfirma.

Läs mer: Skatteverkets generaldirektör var hemligt ombud åt storbolags-vd

Oavsett om Ingemar Hanssons uppdrag som ombud varit avlönat eller är att betrakta som en ”väntjänst” är det viktigt att ha i åtanke att han är chef för en av Sveriges tyngsta myndigheter. Och även om han i sammanhanget inte uppgivit att han är chef för Skatteverket var det alltså just så man uppfattade honom på arkitektfirman.

Hansson agerade på ett sätt som gör att företaget kan ha känt rädsla för repressalier

Skatteverket är dessutom en myndighet vars beslut kan få stor inverkan på både privatpersoners och företags verksamhet. Det är alltså av grundläggande betydelse att Skatteverket uppfattas agera sakligt och opartiskt vid sina beslut.

I det här fallet har Hansson agerat på ett sätt som gör att företaget kan ha känt rädsla för repressalier från

Professorn: Agerandet från Skatteverkets generaldirektör är unikt

Hanssons agerande kan alltså uppfattas som otillbörligt och att tilltron skadas till att Skatteverket uppträder sakligt och opartiskt i förhållande till det aktuella företaget.

Ingemar Hansson har presenterats som ombud genom fullmakt, vilket har gett hans uppdrag en formell karaktär.

”Kärnfrågan är att en sådan misstanke aldrig ens får uppstå”

Med tanke på Skatteverkets särställning är det också besvärande för honom att han i ett mejl till arkitektfirman skrivit att Kronofogden inte kommer att gå vidare i ärendet om fakturan lämnas dit.

Även om man kan ha olika uppfattningar om hur sannolikt det är att en generaldirektör skulle lägga sig i enskilda ärenden eller skattebeslut rörande småföretag är kärnfrågan att en sådan misstanke aldrig ens får uppstå. Det är det som är huvudpoängen i det här fallet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Skatteverkets chef i blåsväder

Mer i ämnet