SVT har i en enkät till nio svenska banker ställt frågor om hur de ser på handel med kryptovalutor. Intresset för att erbjuda det till kunderna är i princip obefintligt.
Vad gäller hur man ser på kunder som själva köper eller säljer kryptovaluta hos andra aktörer, varierar svaren.
Länsförsäkringar säger rakt ut att man inte vill ha sådana kunder och har ”beslutat neka handel med kryptovaluta”. Handelsbanken har en restriktiv hållning, men svarar att det enligt betalningsregelverken är ”svårt att generellt stoppa hela branscher eller kundgrupper från att skicka eller ta emot betalningar”.
Inget formellt förbud
Samma budskap från de andra storbankerna: inget formellt förbud, men räkna med att hamna under lupp för dina kryptotransaktioner. Nordea hänvisar till penningtvättslagen när de svarar att man för kunder ”med kopplingar till kryptovalutor” genomför utökad kontroll.
Företagare bör tänka extra mycket på att spara kvitton på alla transaktioner – tröskeln är lägre för att banken ska dumpa en företagare som kund, jämfört med privatpersoner som skyddas av betaltjänstlagen. Den innebär att konsumenter bosatta i EU ska kunna öppna konto med grundläggande betaltjänster.
Svårt för kryptoföretagare
För företagare verksamma inom kryptobranschen är det i praktiken omöjligt att bli kund hos en svensk bank. SEB svarar i SVT:s enkät att man ”inte tillhandahåller tjänster till företag vars affärsmodell är direkt beroende av kryptovalutor”.
Bankerna Nordnet och Avanza möjliggör investering i krypto indirekt, via så kallade certifikat som följer värdet på en underliggande tillgång, exempelvis Bitcoin. Rikard Josefson, vd Avanza Bank, utesluter inte att i framtiden erbjuda handel direkt i krypto, om Finansinspektionen säger okej:
– Sverige har en något konstig inställning till frågan. I dag tvingar vi svenskar med kryptointresse ut på utländska börser som kan vara osäkra med dåligt kundskydd.