Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 8.023 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 3.453 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.
Analytiker hade samtidigt i genomsnitt räknat med en något högre vinst, på 8.080 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.
– Sammanfattningsvis ytterligare ett starkt kvartal med 9,7 procents marginal i förhållande till 7,8 procent året innan, förbättringar över hela linjen, säger Martin Lundstedt, vd på Volvo, till TT.
Orderingång över förväntan
Orderingången för lastbilar steg till 55.265, från 45.422 för ett år sedan. Det var över analytikernas förväntningar, som låg på 51.005 lastbilar.
LÄS MER: SVT Nyheter avslöjar: Volvo börjar betala skatt
Samtliga affärsområden förbättrade sitt rörelseresultat. Kassaflödet i industriverksamheten var också starkt, enligt Lundstedt. Men han ser ändå att det finns förbättringar att göra inför kommande kvartal.
– Jag är nöjd, samtidigt ser vi att det finns möjligheter. Tittar vi på lastbilsverksamheten så har vi en stark marginal i linje med föregående kvartal och motsvarande kvartal 2016 på knappt 10 procent. Men samtidigt har vi haft lite flaskhalsar i systemet beroende på en väldigt stark Europakonjunktur som har lett till ökade kostnader. Så det finns möjligheter vi trimmar och jobbar med, säger Lundstedt.
Bolaget har haft vissa kostnader i slutet av kvartalet relaterat till försörjningen av komponenter, snabbtransporter och övertid.
Behöver mer personal
Enligt vd:n håller den senaste tidens utveckling med stark efterfrågan i Europa i sig, inklusive en tydlig återhämtning i Ryssland. I Nord- och Sydamerika ser Volvo en successiv förbättring i orderingången.
LÄS MER: Kraftigt vinstlyft för AB Volvo
Omsättningen uppgick till 88,4 miljarder, jämfört med 78,9 miljarder kronor ett år tidigare.
TT: Kommer ni att rekrytera?
– Vi behöver rekrytera och det har vi gjort också successivt. Vi kommer delvis att fortsätta med det och det gäller brett, inklusive Sverige, säger Lundstedt.
Swedbank överträffar också förväntan
Även svenska banker går starkt. Swedbanks delårsresultat överträffar analytikernas förväntningar, precis som Handelsbanken och SEB tidigare gjort.
Bankkoncernen Swedbank redovisar en rörelsevinst på 6 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 7,3 miljarder kronor motsvarande period 2016.
LÄS MER: Swedbank lurat på 35 miljoner kronor
Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5,7 miljarder kronor.
– Det är väldigt starkt resultat inom alla viktiga områden. Vi har sett ökade bolånevolymer, både i Sverige och i Baltikum. Däremot ser vi en tämligen blygsam efterfrågan på företagsutlåning, som ni ser har vi en liten nedgång där, säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen på en telefonkonferens.
Räntenettot steg till 6,1 miljarder kronor, från 5,6 miljarder kronor. Här låg förväntningarna på 6 miljarder kronor.
Viktiga steg
Enligt Bonnesen har Swedbank fattat flera strategiskt viktiga beslut under första halvåret. Vd:n vill lyfta fram köpet av betalningstjänsten Payex, som har godkänts av Konkurrensverket. Swedbank väntar nu på grönt ljus från Finansinspektionen och att den norska konkurrensmyndigheten ger sitt godkännande.
– Detta är ett mycket viktigt förvärv för oss och något som vill har velat göra under en längre tid. Bolagen passar perfekt ihop, vi har jobbat med dem i 30 år och känner dem väldigt väl. Det är ett mycket innovativt bolag, vilket passar oss väl, säger hon.
Vidare har banken inlett ett samarbete med aktiemäklarfirman Kepler Cheuvreux. Under andra halvåret har Swedbank också lanserat en ny internet- och mobilbank.
LÄS MER: Swedbank stänger kontor i inlandet
Stabila marginaler
Swedbank växer på bolånemarknaden men har inte ökat sina marginaler.
– Vi har ökat våra volymer inom bolån men vi ligger fortfarande under marknadstillväxten. Marginalerna är stabila, i linje med förra kvartalet. Det är mycket prat om en bostadsbubbla men jag känner mig väldigt trygg med det vi har på vår balansräkning och den portfölj vi har och också med nyutlåningen, säger Birgitte Bonnesen.
Provisionsnettot ökade under andra kvartalet till 3 miljarder kronor, från 2,8 miljarder kronor ett år tidigare. Totalt uppgick intäkterna till 10,4 miljarder kronor, jämfört med 11,7 miljarder kronor motsvarande period 2016.
Kostnaderna steg till 4 miljarder kronor, från 3,8 miljarder kronor. Kreditförlusterna minskade till 400 miljoner kronor, från 538 miljoner kronor.
Samma trend för operatören Tele2
Också mobiloperatören Tele2 har fått ett uppsving, och redovisar en vinst före skatt på 477 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 116 miljoner kronor motsvarande period i fjol.
Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 379 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.
LÄS MER: Nästan hundra Tele2-kunder utsatta för ID-kapning
”Jag är mycket nöjd med de starka finansiella resultaten och den affärsutveckling som Tele2-teamet levererat under första halvåret”, skriver vd Allison Kirkby i en kommentar.
Justerar upp prognos
Omsättningen för bolaget, som ingår i Stenbecksfären, uppgick till 7.988 miljoner kronor, jämfört med 6.668 miljoner kronor ett år tidigare.
LÄS MER: Vinsttapp för Tele2
Tele2 ser ljusare på utvecklingen än tidigare och justerar upp prognosen för rörelseresultatet enligt måttet EBITDA till 6,2–6,5 miljarder kronor för helåret 2017, från tidigare 5,9–6,2 miljarder kronor.
Bolaget hänvisar bland annat till en stark utveckling i Kazakstan och förbättrad affärsdynamik i Nederländerna.
Förbättrat resultat för Electrolux
När det gäller vitvarutillverkaren Electrolux, redovisas en vinst före skatt på 1.753 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 1.448 miljoner kronor motsvarande period 2016.
LÄS MER: Fick sparken – belönades ändå med miljonbonusar
Analytiker hade enligt Reuters i genomsnitt räknat med en vinst på 1.624 miljoner kronor.
”Står fast vid vår prognos”
Vd Jonas Samuelson skriver i rapporten att marknadsefterfrågan på vitvaror i Europa är fortsatt god, med tillväxt på flera marknader i Väst- och Östeuropa. Utvecklingen i Storbritannien, Mellanöstern och Afrika är fortsatt svag.
”Vi förväntar oss att marknaden i Europa totalt sett blir positiv och står fast vid vår prognos om 1 procents tillväxt under 2017”, skriver han.
Rörelseresultatet steg kraftigt under andra kvartalet, från 1.564 till 1.942 miljoner kronor, och låg också över analytikernas förväntningar.
Omsättningen uppgick till 31.502 miljoner kronor, jämfört med 29.983 miljoner kronor ett år tidigare.
Assa Abloy ökar omsättningen
Låsjätten Assa Abloy redovisar en vinst före skatt på 2.944 miljoner kronor för andra kvartalet, jämfört med vinsten på 2.729 miljoner kronor motsvarande period i fjol.
LÄS MER: Uppgift: Utredning pågår mot låsföretaget Assa Abloy
Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 3.029 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.
Omsättningen uppgick till 19.387 miljoner kronor, jämfört med 17.894 miljoner kronor ett år tidigare.
Investor ökade förmögenheten
Wallenbergsfärens maktbolag Investors substansvärde uppgick den 30 juni till 331,2 miljarder kronor, eller 433 kronor per aktie. Under kvartalet har substansvärdet, bolagets nettoförmögenhet, ökat med 3 procent.
Investor redovisar en vinst före skatt på 9.645 miljoner kronor för andra kvartalet 2017. Det kan jämföras med vinsten på 3.622 miljoner kronor motsvarande period ett år tidigare.
Storförlust för Ericsson
Samtidigt som flera företag alltså uppvisar positiva siffror i dag, redovisade börsjätten Ericsson under tisdagen en förlust före skatt på 1,17 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 2,2 miljarder kronor motsvarande period 2016.
När börsen öppnade på tisdagen dag rasade Ericssons aktie med 8 procent direkt.
LÄS MER: Storförlust för Ericsson
Nu ska arbetet med att minska kostnaderna intensifieras, enligt vd Börje Ekholm.