• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vetenskapsakademien presenterar årets Nobelpristagare i ekonomi under en pressträff på Kungliga Vetenskapsakademien. Esther Duflo, Abhijit Banarjee och Michael Kremer tilldelas ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Foto: Karin Wesslén/TT

Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer tilldelas ekonomipriset

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen var det dags att presentera det sista priset, Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne under den så kallade Nobelveckan. Kungliga Vetenskapsakademien meddelande under måndagsförmiddagen att det är Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer som blir 2019 års mottagare av priset.

”För deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom.”

Så löd Kungliga Vetenskapsakademiens motivering till de tre pristagarna av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Det står alltså klart att det är Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer som blir 2019 års pristagare.

Esther Duflo är utvecklingsekonom vid Harvard University och har bland annat utvecklat fältstudier i utvecklingsländer för att kunna lättare kunna förstå hur man bekämpar fattigdom. Esther Duflo, som är 47 år, är den andra kvinnan genom tiderna som har fått ekonomipriset.

Hon är gift med en av de andra pristagarna, Abhijit Banerjee från Indien. Han forskar också inom området ekonomi och fattigdom och arbetar vid Massechusetts Institute of Technology (MIT).

Michael Kremer är från USA och arbetar på Harvard University och har forskat kring utbildning, hälsa, vatten och jordbruk i utvecklingsländer.

– Jag är väldigt ödmjuk inför det här priset. Jag trodde att man behövde vara oändligt mycket äldre än vad vi är för att få det här priset, säger Esther Duflo när pressen får möjlighet att intervjua henne över telefon vid Kungliga Vetenskapsakademien.

”Kampen mot fattigdom baseras på karikatyrer”

Hon menar att ekonomipriset är speciellt eftersom det reflekterar inte bara ekonomiforskningen utan förändringar i världen.

– När det gäller bekämpning av fattigdom blir det lätt att man går efter karikatyrer. Att man tror att fattiga människor är lata eller desperata. Men vi vill med vår forskning få kampen mot fattigdom att baseras på vetenskap, säger Esther Duflo.

Enligt henne handlar forskningen som hon, Abhijit Banerjee och Michael Kremer sysslar med att hitta själva roten till fattigdom i främst utvecklingsländer. Och att sedan angripa orsakerna ett efter ett på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.