Bitcoin faller i värde efter helgens toppnotering

Uppdaterad
Publicerad

Kryptovalutan bitcoin har rusat i värde de senaste månaderna, men nu kommer flera varningar, bland annat från svenska Finansinspektionen och de senaste dagarna har priset rasat kraftigt.

Bitcoin, som är den största och mest kända kryptovalutan har rusat i värde under lång tid. Nu är en bitcoin värd omkring 400 000 kronor, vilket innebär en uppgång på över 10 000 procent på 5 år.

Vad ligger då bakom den senaste tidens prisuppgång?

Bitcoin beskrivs ofta som en slags virtuell version av fysiskt guld. Eftersom många länder för en expansiv penningpolitik med stimulanspaket och låga räntor, så finns en risk att värdet på pengar urholkas. Detta har gjort att många sökt sig till andra alternativ, som kryptovalutor.

– I dag är det en väldigt hög riskvilja på finansmarknaden. Det gör att alla typer av tillgångar som det finns spekulation i, och där du kan göra snabba pengar på kort tid, har gynnats. Bitcoin är ett väldigt bra exempel på en tillgång som har gynnas i den här miljön, säger Johan Javeus, chefsstrateg på banken SEB.

Paypal och Mastercard nyckelaktörer

En annan förklaring är att allt fler företag markerat sin tro på kryptovalutan och att allt fler godkänner betalningar med bitcoin. Bland annat godkänner Paypal med 350 miljoner användare nu betalningar med bitcoin och även betaltjänstföretaget Mastercard öppnar för transaktioner med bitcoin.

Dessutom har många kändisar inom näringslivet haussat bitcoin, bland annat Teslas vd Elon Musk, och hans bolag köpte nyligen bitcoin för 1,5 miljarder dollar ur sitt företags kassa, något som gav kursen ytterligare skjuts uppåt.

Myndigheter varnar

Samtidigt har flera myndigheter utfärdat varningar kring handeln med bitcoin. Igår kallade USA:s finansminister bitcoin för ”extremt ineffektivt” och svenska Finansinspektionen gick igår ut med en varning.

– Som det är nu tycker jag att det har inslag av spekulationsbubbla och kasino som gör att man ska vara väldigt försiktig om man är privatperson. Man ska inte se det här som en vanlig tillgång utan som någonting som går upp och ner väldigt kraftigt och därmed kan vara väldigt farligt att investera i, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen till SVT Nyheter.

Sedan toppnoteringen i helgen har värdet på bitcoin sjunkit kraftigt två dagar i rad.

Bitcoin och andra kryptovalutor

En kryptovaluta är en digital valuta som är svår att förfalska och där ägarna inte går att identifiera.

Till skillnad mot en vanlig valuta står ingen centralbank bakom en kryptovaluta utan systemet bygger på ett nätverk av användare och deras datorer. Ansvaret för valutan är utspridd över hela världen genom så kallad blockkedjeteknik

Att valutan kan användas anonymt har gjort att den förekommer i brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och terrorfinansiering.

Värdet på bitcoin varierar kraftigt. Priset har gått upp enormt mycket under de senaste tio åren, men har också rasat flera gånger under perioden.

Bitcoin beskrivs ofta som en slags virtuell version av fysiskt guld. Eftersom många länder den senaste tiden fört en expansiv penningpolitik med stimulanspaket och låga räntor, så finns en risk att värdet på pengar urholkas. Detta har gjort att många sökt sig till andra alternativ, som kryptovalutor.

Den totala mängden bitcoin ökar men systemet har ett tak och det kommer aldrig finnas fler än 21 miljoner bitcoins totalt. Denna begränsning skapar successivt en prisdeflation (ökning av det reella värdet) vilket lockar många, särskilt då man fruktar inflation för andra ”vanliga” valutor.

Det finns över 2000 olika kryptovalutor (och det har funnits många som försvunnit). Bitcoin är världens största och mest kända kryptovaluta. Andra exempel på kryptovalutor är Ethereum, Ripple, Monero och Litecoin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.