Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Döda inte barnens drivkraft att tjäna egna pengar – det anser börspoddaren John Skogman. Hör mer i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Börspoddaren John Skogman: Välj bort att spara till barnen i kärva tider

Publicerad

Det blir en kärv ekonomisk höst för många. Räntan stiger, inflationen är fortsatt hög och allt fler svenskar klarar inte att betala sina räkningar.  

Ändå fortsätter många att månadsspara till sina barn.  

– Sluta med det och skapa minnen med dina barn istället, säger börspoddaren John Skogman i Ekonomibyrån.  

Nio av tio föräldrar sparar regelbundet till sina barn, enligt en ny undersökning från SEB/Demoskop. I genomsnitt sparas 700 kronor per månad och barn. Summan har ökat något de senaste åren och pengarna sätts in på ett bankkonto eller investeras i fonder.  

Samtidigt har många familjer svårt att få ekonomin att gå ihop. Kostnaderna för boende, mat och drivmedel har ökat rejält och en annan undersökning (Nordea/Kantar juni 2023) visar att vissa föräldrar har bromsat in sparandet till barnen. 

Ekonomibyrån

Sparade pengar ger tryggare start

– När det är tuffa tider tycker jag inte man ska straffa sin familj och fortsätta spara till barnen fast man egentligen inte har råd, säger John Skogman, börspoddare och krönikör i Affärsvärlden.

Avanzas privatekonom Felicia Schön menar att sparandet till barnen kan bli en viktig start på vuxenlivet.

– Att ha en grundplåt när barnet fyller 18 skapar en viss trygghet, men man ska spara efter sina förutsättningar, säger Schön till Ekonomibyrån.

Hör fler argument för att inte spara till barnen i klippet ovan – och se hela Ekonomibyrån: Snåla snyggt här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet