Fler skyndade att lägga ut sina bostäder till försäljning när coronapandemin började spridas i Europa och Sverige. Samtidigt har antalet försäljningar minskat, vilket har lett till att utbudet på marknaden är stort. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nedgång på bostadsmarknaden – men framtiden ännu oviss

Uppdaterad
Publicerad

Färre sålda bostäder och priser som börjar gå nedåt i storstäderna. Så har coronakrisen påverkat bostadsmarknaden hittills.

– Så länge situationen är osäker kommer vi nog få vänja oss vid en avstannad och avvaktande marknad, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

De senaste 4-5 veckorna har antalet sålda bostäder minskat från vecka till vecka, enligt bostadssajten Hemnet.

– De senaste veckorna ser vi en 15-20-procentig minskning i antalet sålda bostäder. Vi ser också att prisförväntningen går ner, man tror inte på ökande priser utan tror att priserna kommer gå ner framöver, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Coronapandemin

Efter en pristopp i mitten av mars har bostadspriserna i Stockholm gått ner med 4-5 procent, enligt Hemnet.

– Men tittar man på riket exklusive Stockholm är det i princip ingen förändring alls. Det är i storstäderna man ser den största förändringen, säger Erik Holmberg.

”Blev stressade”

Utbudet på marknaden är stort. Dels på grund av de minskade säljvolymerna, dels på grund av att antalet personer som la ut sina bostäder till försäljning ökade i samband med coronakrisen. Framför allt gäller det bostadsrätter.

– Teorin är att många som hade kommit en bit i sin bostadsförsäljning blev lite stressade när de såg att man börjar stänga ner ekonomin i både Sverige och i resten av världen, och att man då ville få sin affär i hamn, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

På bostadssajten Booli ser man liknande tendenser.

– Vi har märkt att budgivningarna har stannat av lite. I tider av osäkerhet blir fler lite mer ängsliga och man törs kanske inte buda på, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB som äger Booli.

I nuläget är det oklart om det handlar om en tillfällig svacka eller om effekten på bostadsmarknaden kommer bli långvarig, säger Claudia Wörmann.

– Det är svårt att säga hur det kommer att bli för vi har aldrig varit med om något liknande förut, säger hon.

”Två olika effekter”

Att företag slås ut av krisen leder till arbetslöshet. Det gör att potentiella köpare försvinner från marknaden, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Samtidigt är räntorna fortfarande låga. Låga räntor är något som håller bostadsmarknaden under armarna. Så det är två olika effekter som drar åt olika håll, säger hon.

Det tillfälligt slopade amorteringskravet kan minska risken för ett större fall på bostadsmarknaden.

– Amorteringsfriheten är en lättnad för många hushåll. Det kan göra att nedgången inte blir lika stor, säger Frida Bratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet