– För oss har det varit tvärstopp. Vi har haft tät kontakt med vår värd, men de har sagt nej. I fredags fick vi ett mejl om att betala hyran i april annars väntar kronofogden, säger Victoria Denie som driver en klädbutik på Djursholms torg utanför Stockholm.
För att staten ska betala ut ett stöd krävs först att fastighetsägaren går med på att sänka hyran. Staten kompenserar sedan en del av sänkningen i efterhand. Förra veckan gav EU-kommissionen grönt ljus till stödet, något som födde förhoppningar om att det nu skulle blir fler butiksägare som skulle komma i åtnjutande av det.
Oklar utformning
Men branschorganisationen Svensk Handel tycker att intresset bland fastighetsägarna är svagt.
– Det är väldigt många fastighetsägare som inte vill eller kan göra något åt hyran, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.
Från Fastighetsägarnas branschorganisation betonar man att det finns fastighetsägare som har sänkt hyran men man tycker att utformningen av regeringen stöd är så oklar att man i dag inte vill ge några rekommendationer till hur de olika fastighetsägarna ska agera.
– Rekommendationer innebär också åtaganden och den här gången har regeringen valt en modell som innehåller en del oklarheter som vi måste reda åt innan vi kan ge rekommendationer, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna.
Vill slippa mellanhänder
Både Svensk Handel och Fastighetsägarna tycker att stödet i stället för att gå via fastighetsägarna borde ha gått direkt till de företag som förlorat mest på coronakrisen.
– Det är mer träffsäkert och riktar sig direkt till de företagare som behöver det, det går inte via en mellanhand, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel.
– Inför nästa kvartal hoppas vi innerligt att vi ska få en annan modell, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna.
Näringsminister Ibrahim Baylan låter hälsa via sin pressekreterare att regeringen inte utesluter fler åtgärder.