Bildinnehållet visar Alexander Norén som gestikulerar med en hand, diskuterande inför en publik, och en detaljerad bild av ett Nobelpris. Medaljen är rund och visar en profil av Alfred Nobel, omgiven av inskriptioner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén har genom att använda några olika AI-tjänster spekulerat fram tre potentiella vinnare av årets ekonomipris. Foto: SVT

Chatbottarna tror på AI-forskning i årets Ekonomipris

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett tredje pris i kategorin AI-forskning när Ekonomipriset tillkännages vid lunch i dag, det tror iallafall de AI-chatbottar som SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén tagit hjälp av.

Gemini är den chatbott som enligt Norén tagit fram den bästa listan med sannolik vinnare av för 2024 års Ekonomipris, eller ”Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne” som priset egentligen heter.

– Dels gick Gemini igenom vilka kriterier som krävs, att det krävs banbrytande forskning – man har en stor nytta av att ha blivit citerade mycket av andra forskare.

Chat GPT missar däremot en grundläggande aspekt av ekonomipriset.
– Nobelpris kan man inte få postumt. Man måste leva den dagen priskommittén ringer, konstaterar Norén.

Se de mest sannolika vinnarna enligt chatbottarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2024

Mer i ämnet