Daron Acemoglu, Simon Johnson och James Robinson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daren Acemoglu och Simon Johnson är verksamma vid Massachusetts Institute of Technology medan James Robinson är verksam vid University of Chicago. Foto: Press

De får ekonomipriset till Alfred Nobels minne

Uppdaterad
Publicerad

Daron Acemoglu, Simon Johnson och James Robinson tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2024. De får priset för studier i hur institutioner formas och påverkar välstånd.

Årets ekonomipristagare har hjälpt oss att förstå varför vissa länder är fast i fattigdomsfällor.

”I samhällen med rättsosäkerhet och institutioner som exploaterar befolkningen skapas ingen tillväxt eller förändring till det bättre. Deras forskning hjälper oss också att förstå varför”, står det i motiveringen.

Nobelpriset 2024

Daren Acemoglu och Simon Johnson är verksamma vid Massachusetts Institute of Technology medan James Robinson är verksam vid University of Chicago.

– Det de har gjort är en stor vetenskaplig bedrift, att kunna kartlägga exakt orsakssamband mellan institutionell kvalitet och det välstånd vi kan observera. Nu vet vi att bra ekonomiska och politiska institutioner orsakar välstånd, säger Tommy Andersson, ledamot av ekonomipriskommittén och professor i nationalekonomi vid Lunds universitet till SVT.

”Själaglad”

När ekonomipriskommittén når pristagaren Daron Acemoglu säger han att han är själaglad.

– Det är en chock och otroliga nyheter.

Ekonomipriset som instiftades 1968 delas varje år ut till dem som utfört ett arbete inom ekonomisk vetenskap och som är av framstående betydelse.

Nobelpristagaren Daron Acemoglu

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur dystopisk blir framtiden med AI? – hör ekonomipristagaren Daron Acemoglu i SVT:s ”Generation AI”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2024

Mer i ämnet