Ekonomen: Därför har storbankerna medvind just nu

Publicerad

Riksbankens kraftiga räntehöjningar gör att storbankerna tjänar rekordmycket pengar – samtidigt blir hushållen alltmer pressade.

– De utnyttjar situationen, säger ekonomen Claes Hemberg.

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur enligt Konjunktursinstitutet (KI). Hushållen pressas av allt högre kostnader med ränteökningar och stigande priser på mat, el och bensin.

Samtidigt gör de fyra svenska storbankerna – SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken – kraftiga vinstökningar. Nyligen rapporterade bankerna en rörelsevinst på över 130 miljarder kronor hittills i år.

– Banker får tjäna pengar – det får alla företag göra. Men någonstans utnyttjar de situationen, säger Claes Hemberg, oberoende ekonom, tidigare sparekonom på Avanza.

Guldläge för bankerna

På torsdagen höjde Riksbanken styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent – den högsta nivån sedan finanskrisen 2008. Redan i början av nästa år väntas ytterligare en höjning, enligt Riksbanken. Syftet är att bromsa den stigande inflationen.

– När Riksbanken höjer räntan så kan bankerna höja sina bolåneräntor till oss dödliga. Samtidigt behöver de inte höja sparräntorna. Så det här gapet mellan pengarna de får in och pengarna de lämnar ut har ökat och det gör att de tjänar mer pengar.

När räntorna faller och bostadspriserna stiger bryr sig inte folk om räntan, säger Hemberg.

– Nu är det plötsligt tvärtom – bostadspriserna faller och räntorna stiger. Nu borde folk ha ont i magen och reagera, men det har inte riktigt hänt än.

Dags att ställa krav

Enligt honom är det dags för bolånekunderna att börja ställa högre krav på bankerna.

– Vi kommer antagligen att få se bättre konsumentstöd som gör att bankerna får tuffare konkurrens av konsumenter som är mer medvetna och väljer och väljer bort och ställer krav. I dag gör inte bolånekunder det, utan bara accepterar det som bolånebanken serverar.

– Skulle vi kräva högre sparränta och lägre bolåneränta så skulle bankerna tjäna mindre och vi skulle få behålla mer stålar, tillägger Claes Hemberg.

Varken Nordea eller Handelsbanken vill svara på om de planerar att höja sparräntan efter Riksbankens besked.

– Vi justerar löpande våra in- och utlåningsräntor utifrån konkurrensläget och marknadsräntorna, som i sin tur påverkas av Riksbankens styrränta, säger Joel Holm, pressansvarig på Handelsbanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.