Därför kan det bli billigare att byta bolån

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer bundna räntor samtidigt som det kan kosta tiotusentals kronor att bryta ett bolån i förtid. Ofta är det unga bolåntagare som får betala mest. Det här vill Finansinspektionen ändra på och regeringen är positiv.

Allt fler tar bundna bostadslån, hälften av alla nya bolånetagare, enligt Finansinspektionen.

Den som av olika anledningar vill bryta bolånet i förtid kan få en trist överraskning, ränteskillnadsersättningen. Det är namnet på den kostnad låntagaren får betala – för dyrt tycker Finansinspektionen. 

– Ersättningen är alldeles för hög, banken blir överkompenserad. Det innebär att många drar sig från att byta och inte vet om detta. Det är dåligt för konsumenterna, säger Erik Thedéen, chef Finansinspektionen till SVT.

Drabbar de svagaste

Hur kostnaden slår varierar naturligtvis med ränteläget, men så här kan ett aktuellt exempel se ut: 

Den som tar ett lån på en miljon kronor till två procents ränta och binder på tre år, men avbryter lånet redan efter ett år så kostar det cirka 21 000 kronor för mycket jämfört med bankens verkliga kostnad, enligt Finansinspektionen.

Erik Thedéen menar att dagens modell där kostnaden för att avbryta lånet utgår ifrån låntagarens avtalade ränta, inte bankens kostnader, främst drabbar de som är svagast på lånemarknaden och har högst låneränta. De är ofta unga som får den högsta räntan eftersom de ofta har störst risk att inte klara av att betala tillbaka lånet:

-Det är helt orimligt för (när lånet är löst, reds. anm) har ju banken ingen risk kvar.

Stora pengar för bankerna

Det handlar om stora belopp som ligger i bundna lån (över ett års löptid), över 1600 miljarder kronor. Stora pengar inte bara för låntagarna men också bankerna. Regeringen är nu försiktigt positiva till Finansinspektionens förslag

-Jag tycker man ska få betalt för de risker man tar. Det är en grundläggande instinkt jag har, säger finansmarknadsminister, Max Elger (S), till SVT. 

Bankföreningen vill inte uttala sig förrän det finns ett färdigt förslag, en så kallad remiss, från regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.