Stor oro för räntehöjning bland bolånetagare

Uppdaterad
Publicerad

Bolåneräntorna är på väg upp och osäkerheten är stor kring hur snabbt de kommer att höjas. Kriget i Ukraina har gjort osäkerheten extra stor. Vissa bedömare tror att Riksbanken höjer räntan redan i april.

– Prognosen för boräntor ser lite extra svår ut just nu, vi har ju Ukrainakriget att ta hänsyn till också. Många tror att räntorna kommer gå upp, hur snabbt och hur kraftigt är det väldigt svårt att veta, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Svenska boräntor har varit låga under flera år men nu verkar de vara på väg upp. Bundna boräntor med lite längre löptider har redan börjat ticka uppåt och den ovanligt höga inflationen (4,5 procent senast vilket är långt över Riksbankens mål om att hålla prisförändringstakten till omkring 2 procent) har gjort att många tror att Riksbanken kommer att höja räntan snart.

Kriget kan höja priser

Även kriget i Ukraina skapar prisökningar på många varor vilket kan få inflationen att stiga ytterligare.

Flera bedömare tror nu att en första höjning av styrräntan från Riksbanken kommer i år och vissa tror till och med att en första höjning kommer redan i april. Och högre styrränta skulle också innebära högre bolåneräntor.

– De som har varit med förut vet ju att räntan kan gå upp och de är oroliga. Och de nya bolånetagarna är också oroliga, för de har ju aldrig känt av en ränta på över två procent tidigare, säger Christina Sahlberg.

I dag ligger styrräntan på noll procent.

Ökad efterfrågan på bundet

Att många kunder är oroliga för snabbt stigande räntor har även bolåneaktören Hypoteket märkt av.

– Vi märker en ökad efterfrågan på bundna räntor. Nu i mars band fyra av tio av våra kunder räntan, vilket är mer än vad det har varit historiskt, säger Carl-Johan Nordquist, vd på Hypoteket, och fortsätter:

– Vi har en situation med väldigt stor osäkerhet kring var boräntorna ska ta vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.