Inflationen har den senaste tiden minskat men trots det fortsätter matpriserna att öka. Det gäller även maten vi vill ha till julbordet, och varorna som vi har till julbaket. Mejeriprodukter som mjölk och grädde, chokladprodukter och kaffe har alla ökat i pris visar Matpriskollens senaste prisundersökning.
– Inför julen är det framför allt de tre grupperna kan man väl säga. Mjölkpriset har ökat i Europa och det är sämre förhållanden för att odla kakao och kaffe, säger Ulf Mazur till Ekonomibyrån.
Men allt har inte blivit dyrare.
– Vissa saker har blivit billigare till julbaket exempelvis. Ska man baka så köp saffranet nu den här veckan. För nu är det kampanj inför första advent och sen så har vetemjölet gått ner i pris, säger Ulf Mazur till Ekonomibyrån.
När ska man handla?
För många innebär julen årets största matinköp. Redan nu ska man börja planera inför julhelgen och vad man vill ha på julbordet, säger Ulf Mazur.
– I och med att det börjar finnas julkänsla till första advent så ska man titta igenom vad man vill ha och göra en lista. Vecka 50-51 kommer väldigt mycket av det du har på julbordet komma på kampanjpris. Men gör listan och håll dig till den, du kommer nog aldrig se så många skyltar om låga priser och kampanjer som den här julen.
Missa inte senaste avsnittet av Ekonomibyrån Jul, jul svindyra jul på SVT Play.
Julbakets prisutveckling
Varorna till julbaket som ökat mest de senaste 12 månaderna, i procent.
- Blockchoklad Vit 200 g – 73%.
- Chokladknappar Mörka 150 g – 46%.
- Non Stop Påse 225 g – 29%.
- Smör Laktosfritt 82% 500 g – 23%.
- Smör Normalsaltat 82% 500 g – 19%.
- Socker Strösocker 2000 g – 17%.
- Bakchoklad Mörk 200 g – 15%.
- Vispgrädde 40% 500 ml – 15%.
- Kesella Naturell 10% 250 g – 14%.
- Vit Sirap 750 g – 14%.
Källa: Matpriskollen