Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige är varmt välkommen in i Euro-samarbetet menar Europeiska Centralbankens chef Christine Lagarde. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

ECB-chefen Lagarde till SVT: ”Vi väntar med öppna armar”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är varmt välkommen in i Euro-samarbetet. Det var budskapet från den Europeiska Centralbankens chef Christine Lagarde som är på besök i Stockholm idag. Eurofrågan har varit död länge, men har aktualiserats av den svaga kronan samt lyfts av både näringslivet och Liberalerna den senaste tiden.

I folkomröstningen 2003 blev det nej och det finns fortfarande ingen parlamentarisk majoritet för att byta valuta och inför euron.

Valutafrågan har varit relativt sval länge men nyligen beslutade regeringspartiet Liberalerna att de ska driva kravet att Sverige ska inför euron som valuta och partiet vill utreda vad ett medlemskap i EMU skulle innebära.

Euro-förespråkarna pekar bland annat på att den svenska kronan har försvagats länge. Och trots att riksbanken i onsdags aviserade ytterligare en rejäl räntehöjning så fortsatte den svenska kronan att dala. Den är nu nära nya bottennivåer och en euro kostar omkring 11 kronor och 35 öre.

Finansministern: Inte aktuellt

Även från näringslivet har röster höjts för att debattera en övergång till euro, men finansminster Elisabeth Svantesson (M) har svarat att det inte är aktuellt att föra in Sverige i eurosamarbetet.

Idag träffades Europas finansministrar och stora delar av EU:s ekonomiska ledning i Stockholm som en del av ordförandeskapet, men Sverige står alltså utanför eurogruppen.

En av de som idag gjorde tydligt att hon gärna skulle se Sverige byta valuta är ECB:s chef Christine Lagarde.

– Euroområdet är som en stor familj och vi försöker skydda varandra från svårigheter och faror. Länderna har haft bra erfarenhet av detta. Det är ett beslut för svenska folket, men vi väntar med öppna armar, säger hon till SVT.

Se mer i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.