Matpriserna har stigit i genomsnitt 25 procent sedan 2021.
– Det har man nog nästan inte sett motsvarighet till tidigare, om det inte varit en krigssituation, säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen.
”Tuffare spel än många tror”
Ulf Mazur beskriver de senaste åren, med ökade kostnader för drivmedel, el, konstgödsel och råvaror som ”en chock” för matproducenter och butiker.
– Det man kämpar emot är ju också oss konsumenter, som i många fall har ändrat beteende. Vi jämför priser, vi byter bort, tidigare hade vi nollränta och var inte lika prismedvetna. Det här spelet är mycket tuffare än många tror, säger han.
När konsumenter tittar mer på extrapriser och handlar utifrån vad som är billigt blir det också svårare för butikerna att veta hur mycket av olika varor som ska köpas in.
– Och det här sättet att handla är i grunden jättebra. När du veckohandlar, utgå ifrån extrapriserna. De är i genomsnitt 20-25% lägre än ordinarie priser. Så kan du lura inflationen, säger Ulf Mazur.
Ingen mer prischock – men fortsatt dyrt
Hur kommer då priserna att utvecklas framöver? Ulf Mazur tror inte på någon ytterligare prischock likt den vi sett senaste åren.
– Sedan kan enstaka varor öka i pris på grund av till exempel översvämningar eller torka.
Det betyder dock inte att vi kan vänta oss lägre priser på det stora hela. Hör Ulf Mazurs förklaring i videon.