Swish appen och logga på finansinspektionen. Foto: SVT // Tomas Oneborg/SvD/TT

Samtal inledda med Swish om tillståndskrav

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s avslöjande att betaltjänsten Swish saknar tillstånd hos Finansinspektionen har fått saker att hända. Nu har myndigheten tagit kontakt med betaljätten för att diskutera om ett eventuellt krav på tillstånd bör införas eller ej. Det visar en mejlkonversation som SVT begärt ut från myndigheten.

SVT kunde i november förra året avslöja att Swish saknar tillstånd hos Finansinspektionen, vilket gör att de inte är skyldiga att rapportera in misstänkta transaktioner till myndigheten, och myndigheten inte har någon direkt tillsyn över betaljätten.

Polisen larmade i maj förra året till justitiedepartementet om upplägget och begärde att reglerna för tredjepartstjänster så som Swish och BankID ska skärpas. Anledningen är att polisen vill att Swish ska omfattas av samma rapporteringsskyldighet som banker enligt penningtvättslagen. Och därmed göra det lättare att följa transaktioner.

”Swish är ett direkt led i penningtvätt då tjänsten möjliggör att brottsvinster med hög omsättningshastighet kan skiktas i flera led”, står det i dokumentet som SVT Nyheter då hade fått ta del av.

Samtal inledda med Swish

I en mejlkonversation från december förra året, som SVT Nyheter tagit del av, mellan ett stort spelbolag och Finansinspektionen förekommer uppgifter om att myndigheten tagit kontakt med företaget Getswish AB som äger Swish, och begärt ut information.

I mejlet skriver en representant för ett stort spelbolaget:

”Efter ett samtal med en Swish-representant har vi fått information om att FI har begärt in vissa uppgifter för att kunna genomföra en bedömning om licens blir ett krav eller inte”.

Finansinspektionen lägger locket på

Finansinspektionen svarar därefter spelbolaget: ”FI har inlett en dialog med Getswish AB, men vi kan i dagsläget inte kommunicera något kring det ärendet, varken vad gäller innehåll eller tidplan”.

Myndigheten bekräftar för SVT att de har inlett en dialog med Getswish AB, om ett eventuellt tillståndskrav, men vill inte kommentera ärendet ytterligare.

– Vi kan inte svara på frågor som gäller enskilda bolag, säger Peter Svensson, presstalesperson för Finansinspektionen.

Swish svarar

Efter måndagens publicering hörde Swish av sig till SVT för att kommentera uppgifterna. I ett mail skriver bolaget:

”Swish uppfyller alla de krav och regler som gäller för betaltjänster. Eftersom det är bankerna som tillhandahåller Swish till företag och privatpersoner är det bankerna som säkerställer att, inom ramen för sina tillstånd, gällande lagar och regler följs. Skulle förutsättningarnaändras kring huruvida bolaget Getswish AB bör ligga under tillsyn så kommer vi givetvis att anpassa oss efter det”.

SVT Nyheter har varit i kontakt med spelbolaget som inte vill kommentera uppgifterna. Istället säger de två bolagen att de ”alltid har en dialog med alla samarbetspartners”.

Regeringen håller i nuläget på att utreda hur myndigheter och banker ska få bättre verktyg att bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering.

Det här är Swish:

Getswish AB är företaget bakom Swish.

Ägarna av Swish är storbankerna: Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB samt Swedbank och Sparbankerna.

Swish har 7 518 869 privata användare.

I november 2019 genomfördes 47 984 175 stycken transaktioner med appen till ett värde av 21 893 590 356 kronor.

Swish räknas som en tredjepartstjänst. De går därmed inte under penningtvättslagen, vilket deras ägare bankerna gör.

Källa: Swish

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.